92454
12:24 10.102019

Медики Ужгорода розповіли про вакцинацію та інфекційні захворювання

Життя 2215

У середу, 9 жовтня, в Ужгородській міській раді відбувся брифінг з питань вакцинації та заходів щодо профілактики різних інфекційних захворювань.

Із журналістами поспілкувалися начальник управління охорони здоров’я Василь Решетар та директорка комунального некомерційного підприємства «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козак.

За словами Василя Решетаря, у порівнянні з минулим роком випадків інфекційних захворювань в Ужгороді цьогоріч менше – серед дорослих на 7%, а серед дітей – на 25%. За 9 місяців цього року не було спалахів кишкових захворювань, харчових отруєнь, спокійно з поліомієлітом.

– Щоправда цього року виявлено 32 випадки менінгококової інфекції, а в минулому році 18, – розповідає Василь Васильович. – На щастя, усі ці випадки неважкого перебігу. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб ці випадки не переросли у загрозу епідемії. Для цього кожен випадок тягне за собою обстеження контактних осіб. Таким чином було виявлено 12 осіб, які були носіями менінгококу. Усі вони проліковані стаціонарно.

Утім найбільшу проблему для медицини міста складає кір. Подолати епідемію дуже важко. За 9 місяців цього року захворіло 364 ужгородців.

Не дивлячись на те, що місто має всі можливості, щоб не допустити поширення кору: наявність вакцини в достатній кількості та медичних працівників. Більше хворіють дорослі, бо серед них низький прошарок вакцинованих, кількість щеплених дітей зростає.

У свою чергу очільниця комунального некомерційного підприємства «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козак зазначила, що з вакцинацією проти кору Ужгород, можна сказати, випереджає всю країну. Нашими союзниками стала освіта в цілому. Так, серед дітей першого року життя щеплених 96 %, понад 40% – діти віком 2 роки і старші, щеплені з порушенням календаря, високий відсоток щеплених 6-річок – більше 97%, багато дорослих приходять на вакцинацію – і самостійно, і організовано від підприємств, організацій.

Із 15 по 25 жовтня на Закарпатті будуть проводитися активні додаткові заходи проти кору, активно робитимуть щеплення дітям у навчальних закладах. Тому ми з медичними працівниками у школах за ці 10 днів маємо вакцинувати усіх нещеплених дітей.

Варто зазначити, що не щеплена дитина без довідки не має права відвідувати організований дитячий колектив.

Наразі медики наголошують на тому, що вакцина від кору є в потрібній кількості, вона якісна і повністю безпечна.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини