92358
16:32 8.102019

На Ужгородщині відкрили ще один освітній заклад. Фото, Відео

Життя 3291

7 жовтня, провели урочистості з нагоди відкриття першого навчального року у Великодобронському центрі професійної підготовки. Так, на основі договору про співпрацю укладеного між Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ і Центром професійної підготовки м. Матесалька (Угорщина) та Матесальською гімназією ім. Ласло Бароша, 2 вересня 2019 року розпочато спільну професійну підготовку.

Урочистості провели у Великодобронській реформатській церкві, де зібралися студенти, батьки, поважні гості з Угорщини, високопосадовці краю. Традиційно, розпочався захід зі внесення історичних прапорів Закарпаття, які тримали у руках студенти Великодобронського центру професійної підготовки у традиційному народному вбранні жителів цього населеного пункту.

Перше привітання прозвучало від ректорки Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Ілдики Орос. Вона наголосила на тому, що створення угорськомовних навчальних закладів з різноплановими напрямками професійної підготовки є великою мрією усіх членів угорської громади краю вже понад 30 років.

«Протягом тривалого часу ми шукали способи відкрити додаткові напрямки підготовки фахівців, яких нема в нашому інституті, але які теж користувалися б попитом у закарпатців. Відтак, завдяки підтримці угорського уряду вдалося збудувати навчальний корпус та гуртожиток, а завдяки співпраці з угорськими навчальними закладами – напрацювати навчальні плани та робочі програми», – розповіла ректорка.

Тож перший рік навчання у Великодобронському центрі професійної підготовки стартував на таких спеціальностях: «Кухар», «Автомеханік», «Перукар», «Косметолог», «Електрик», «Зварник». 95 студентів з сорока населених пунктів Закарпаття скористалися можливістю здобути освіту в стінах нового навчального закладу. Їхнє навчання відбуватиметься не лише у Великій Доброні – тиждень вони навчатимуться тут, а тиждень у одному з вузів-партнерів у Матесалці, і так протягом двох років. Витрати за довіз студентів з міста до міста взяв на себе Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, а проживанням та харчуванням студентів забезпечать освітні заклади, де й безпосередньо відбуватиметься навчання.

Запрошений на святкування держсекретар Секретаріату прем’єр-міністра Угорщини з питань національної політики Арпад Янош Потапі теж звернувся до студентів зі словами вітання.

«Я радий, що можу бути свідком «народження» ще одного навчального закладу. 2015-й ми оголосили роком професійної підготовки, коли створили відповідну програму підтримки та створення нових закладів. З того часу вона активно працює та допомагає розвивати напрямки професійної підготовки у всіх країнах Карпатського регіону, де проживає угорськомовне населення. Наразі успіхи програми досягнули цифри 141 – стільки навчальним закладам нам вдалося надати фінансову підтримку. Всі вони працюють у різних галузях – від сільського господарства до економіки. Наша першочергова мета – збереження молоді у своєму рідному краї, надання їй можливостей здобути гідну освіту, яка б посприяла й розвитку регіону в цілому», – зазначив Арпад Янош Потапі.

Після урочистої частини гості завітали й до нового навчального корпусу та гуртожитку Великодобронського центру професійної підготовки, де святково перерізали стрічку при вході в будівлю та оглянули нові сучасні аудиторії.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах