91671
13:40 24.092019

Осінній призов 2019: скільки закарпатців піде до армії

Життя 9350

Понад 15 тисяч призовників строкової військової служби очікуються в рамках цьогорічної осінньої призовної кампанії, 370 – із Закарпаття. 

До виконання завдань у зоні проведення Операції об’єднаних сил військовослужбовці строкової служби не залучатимуться, поінформував під час брифінгу заступника військового комісара – начальник відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) обласного військового комісаріату, підполковник Юрій Величканич.

Указом Президента України в жовтні-грудні 2019 року оголошено призов на строкову військову службу. Призов буде здійснено до Збройних Сил України, Національної Гвардії, Державної Прикордонної Служби та Державної спеціальної служби транспорту України.

Для військових комісаріатів Закарпатської області визначено призвати 370 осіб, у тому числі: ЗСУ – 255 чол.; НГУ – 80 чол.; ДПСУ – 15 чол; ДССТ – 20 чол.

На військову строкову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військову частину виповнилося 18 років (згідно з Указом Президента України), та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку.

– Мають право на відстрочку особи за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, – розповідає Юрій Величканич. – А ось звільняються від призову особи, визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я, які до дня відправлення досягли 27-річного віку, виконали обов’язки служби у резерві, рідні яких загинули під час проходження військової служби, до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах, були засуджені до позбавлення волі, після закінчення ВНЗ присвоєно військове офіцерське звання.

Щодо порядка призову, громадяни призовного віку підлягають оповіщенню щодо їх явки до військового комісаріату для проходження медичного огляду. У разі, якщо вони за результатами медичного огляду визнані придатними за станом здоров’я та не мають права на відстрочку чи звільнення від призову рішенням призовної комісії, призиваються на строкову військову службу та отримують повістку на відправку до військової частини.

Термін проходження служби становить 18 місяців для тих, хто має вищу освіту ступеня магістр 12 місяців.

При призові на строкову військову службу всі, хто у складі команди буде направлений до військової частини, отримають одноразову грошову винагороду в розмірі 3842 грн та 370-450 грн (залежно від посади) щомісячного грошового забезпечення.

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством. У разі неявки призовника без поважних причин у строки, встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до ОЗП для відправлення у військову частину карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Варто зазначити, що від Ужгорода, Чопа, Ужгородського району, Баранинської ОТГ має бути призвано 100-120 військовозобов’язаних.

Юнаки призовного віку мають вчасно, за викликом, прибувати до військових комісаріатів, а у разі неотримання повісток – прибути самостійно для уточнення облікових даних та проходження медичних оглядів протягом 10 днів із початку призову. Під час осіннього призову – з 1 до 10 жовтня. Після цього терміну військкомат має надати дані про призовників, які не з’явилися, до управління Нацполіції, що займатиметься їх розшуком. За неявку до військкомату без поважної причини, ухилення від строкової військової служби передбачена відповідальність. Тож прохання до призовників прибути вчасно до військкомату.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах