91648
10:57 24.092019

На Закарпатті говорили про сервіс бальнеологічних курортів. ФОТО

Життя 6458

Конференція “Нові послуги в бальнеології та Wellness Закарпаття” відбулась у п’ятницю, 20 вересня, в рамках тижня туризму на Закарпатті.

Туризмознавець Федір Шандор модерував конференцію і перш за все розповів про стан туристичної галузі в Закарпатті, бальнеологічних курортів, зокрема. Підкреслив важливість та цінність проведення подібних заходів, адже, після зимової конференції в Іршаві відкрився зовсім новий курорт: “Це позитивний ефект від того, що такі питання обговорюються тут”. Також анонсував наступну зустріч у листопаді, тоді туризмознавці збираються обговорити конфліктні питання стосовно того, чиї ж надра і пов’язана з цим реформа об’єднаних територіальних громад.

Розповів, що курортний сезон на Закарпатті 2019 врятувало лише те, що були кілька годинні черги на кордонах. Адже в сусідній Угорщині та Словаччині відкрили кілька нових курортів, за гроші ЄС, і це вплинуло на потік туристів саме в цьому напрямку.

Когуч Л.В. розповіла про все багатство мінеральних вод на Закарпатті, та наголосила на важливості поєднання зусиль працівників лісового господарства, екскурсоводів, треба позначити стежки та маршрути, як дістатитися туристу до мінерального джерела.

Лемко І. С. Розповів про оздоровчі ефекти закарпатських мінеральних вод. А їх на Закарпатті налічується понад 30 видів. Також наголосив на важливості термальних процедур в підтриманні здоров’я людини. Адже застосування мінеральних вод може бути ефективним методом лікування та профілактики захворювань.

Мигович І. І. Розповів про лікувально-діагностичний комплекс «Сонячна долина» та мінеральну воду Поляна Квасова. В комплексі працює 12 лікарів та напрям діагностики, найчастіше звертаються із гастроентеоролією та хворобами серцево-судинної системи.

Зіта Пожицька експерт з Угорщини, менеджер Hunguest Hotels – це мережа 3 і 4 зіркових готелів, яка налічує 27 готелів, 24 з яких в Угорщині, кілька в Румунії та в Монтенегро.

“В Угорщині є близько 300 джерез з термальною лікувальною водою. Кожна вода має свій унікальний склад. Готелі Hunguest побудовані там, де є джерело. Всі готелі мають SPA, Wellness і оздоровлення. При кожному готелі є лікар”

Спікерка розповідала про різні локації з мінеральними джерелами.

Хевіз – приїжджають на 10 днів, до послуг відпочивальників весь комплекс водних процедур – спа і велнес, фітнес і аква аеробіка двічі на день. Хайдусобосло – дуже помагає при захворюваннях щитовидки. Ніредьгаза спеціалізується теж на спа і велнес. Бальнеологічний центр Ніредьгази розташований в парковій зоні.

Особливість Тапольца – карстова печера, чисте повітря, завжди однакова температура +14. Нема протипоказань, гості проживаючи в готелі, можуть спускатися в цю печеру. Консультації лікарів є будь-якому готелі, і тільки після консультації гості починають лікування. На місці роблять тести на алергію. Проводять інгаляції, кожен день гості по 3 год в печері знаходяться. 4 басейни, інфрасауни, хамам, аквааеробіку, різні напрямки по лікуванні з бальнеології.

Лікувальні відділення перевіряють дуже строго. І спа і веденс і бальнеологію і лікувальні процедури. Кожного ранку віддають на анлізи воду з усіх басейнів. Від ранку працює все, – сауни, джакузі, басейни, обмежень по часу жодних немає.

“Вода – це є життя, купайтесь і оздоровлюйтесь” – побажала Зіта Кожицька учасникам конференції.

Професорка кафедри туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ Щука Г.П. представила результати дослідження якості послуг, що надаються на бальнеологічних курортах Закарпаття, зокрема Берегівщини

В підсумку туристи оцінили на 3.2 бали з 5-ти. Більшість опитаних (а їх було 137) незадоволені сервісом. Гості відчувають емоційне незадоволення, не зважаючи на те, що все гарно, але вони відчувають дискомфорт через неналежне обслуговування та поведінку персоналу.

Менеджер комплексу “Термальні води «Косино» Горват Н. розповіла, що джерело віднайшли у 80-х роках. Показала басейни для дорослих та дітей, прісні і мінеральні, найдовшу барну стійку, де відпочивальники можуть споживати напої прямо з води, евкаліптову, трав’яну сауни, крео, хамам і ще кілька видів саун, шведську лінію харчування – європейські та інші страви.

Також розповіла про новий аквапарк з 8 гірками та наголосила, що на першому місці – високий рівень надання послуг. “Термальні води Косино – термальне серце України” – з таким гаслом завершила свою презентацію спікерка.

Федір Шандор додав, що єдиний аеропорт, що працює цілодобово в Україні – знаходиться в Косино. Також, під маркою Косино white label випускає вино, сири, тощо. Це вид соціального партнерства, коли одні інших підтягують.

У заключному слові Дениса Мана, серед іншого, прозвучало те, що зменшується середній чек туриста, тому треба працювати над тим, щоб турист залишався довше тут. Потрібно захистити ті ресурси, які має Закарпаття.

«Туризм – це комплексна сфера і всі туристичні організації мають об’єднатися навколо високої якості надання послуг і створення гарного іміджа Закарпаття туристичного». Також закликав усіх відкрито звертатися із питаннями, проблемами і пропозиціями.

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах