91326
17:49 19.092019

В угорському інституті у Берегові святково відкрили навчальний рік. Фото. Відео

Життя 6185

Учора, 18 вересня, новоспечені студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ) складали присягу першокурсника на урочистостях з нагоди відкриття нового навчального року. Так, у реформатській церкві Берегова, де з року в рік проходить дійство, зібралося чимало студентів з родинами, поважних гостей, представників владних структур та духовенства.

Традиційно, святкування розпочалося з внесення історичних стягів Закарпаття. Члени гуртка стрільців з села Шаланки (Виноградівського району) в історичних костюмах епохи куруців у супроводі студенток інституту поклали початок урочистостям. Після цього учасників зібрання привітав пастор Берегівської реформатської церкви, а інститутський хор виконав гімн.

Відкривала захід своєю промовою ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос: «Шановні гості та колеги! Не так давно ми вручали дипломи нашим випускникам, а зараз вони вже роблять самостійні кроки у дорослому житті. Сьогодні ми приймаємо до своїх лав нових студентів, які теж прагнуть отримати знання з різних спеціальностей. Загалом новий 2019-2020 навчальний рік у стінах інституту розпочали 1633 студенти. Крім того, продовжаться й мовні курси з вивчення української та угорської мов – 3675 закарпатців з 48 населених пунктів краю навчаються у нас.

Новий навчальний рік приносить усім нам нові виклики. Ми будуємо нові плани та прагнемо втілити наші мрії. От уже третій навчальний рік ми починаємо ніби під тінню прийнятого освітнього закону. Ми не перестаємо наголошувати на тому, які глибокі рани створило таке рішення у представників національних меншин та як воно похитнуло їхню віру в демократичну владу України. Цей закон суперечить Конституції України та перекреслює набуті права національних меншин».

З року в рік, на урочистостях з нагоди початку нового навчального року вручають премію імені Ракоці. Цьогорічними лауреатами стали Арпад Янош Потапі, держсекретар Секретаріату прем’єр-міністра Угорщини з питань національної політики та Дмитро Ткач, колишній Надзвичайний та Повноважний посол України в Угорщині.

Держсекретар подякував за нагороду та зауважив, що через ЗУІ здійснилася мрія представників угорської нацменшини Закарпаття – вони нарешті мають свій вищий навчальний заклад.

«Символічним є й те, що урочистості проводять саме в церкві – це ще раз показує єдність громади, адже віра, освіта та освіченість йдуть поряд. Незважаючи на всі перешкоди, які вуз був змушений пройти за роки свого існування, завжди рухався тільки вперед, долав усі труднощі та розвивався. Угорщина протягом останніх років, надала значне фінансування на покращення матеріально-технічної бази навчального закладу, реконструкцію та будівництво нових садочків для дошкільнят. Ми створили безліч програм, які допомагають жителям краю отримати гідний рівень життя, працюючи на рідній землі», – додав Арпад Янош Потапі.

Наступним до присутніх звернувся Дмитро Ткач та наголосив, що коли «воював» з українською владою за надання інституту ліцензії, щоб 12 кандидатів наук отримали нострифікацію в Україні навіть і не думав про нагороди: «Я тоді думав тільки про одне – щоб угорці, які проживають на Закарпатті могли скористатися своїм конституційним правом, а Україна виконала свої міжнародні зобов’язання, які до речі, писав я (авт. – відповідну декларацію про принципи співробітництва між Українською РСР та Угорською Республікою по забезпеченню прав національних меншин було підписано 31 травня 1991 року). І зараз, коли я дивлюся на ваш інститут мене охоплює радість, адже не багато вищих навчальних закладів нашої країни мають таку матеріально-технічну базу та професорсько-викладацький склад. Ви цілком заслуговуєте назву університету і сподіваюсь з часом це відбудеться!».

В рамках святкування відбулося й нагородження премією за відданість імені Томчані, яку вручили Федору Поллоі, директору інформаційного центру ім. Пушкаша Тіводора та пам’ятною медаллю «За успішну діяльність на благо інституту Ракоці», якої удостоївся керуючий господарською частиною інституту, Іван Чізмарі.

У свою чергу, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» та голова благодійного фонду ЗУІ, Василь Брензович нагадав присутнім, що останні 100 років можна вважати одними з найважчих історичних періодів – світові війни, створення та розпад Радянського Союзу, а між цим репресії та заслання:

– Це були складні зміни, особливо для нас, закарпатців, адже територія нашого краю потрапляла з однієї країни до іншої. Ми були змушені підлаштовуватися під нові обставини, але робили все для того, аби не втратити себе – свою віру та єдність громади, культуру та традиції. Сьогодні ми святкуємо початок нового навчального року в угорськомовному навчальному закладі – цим варто пишатися! Я щиро вдячний всім тим, хто протягом останніх років долучався до розбудови нашої громади, зокрема інституту, який зумів стати освітнім центром для підростаючого покоління.

Тож студенти склали присягу першокурсника, а посвятили їх у студенти своїм рукостисканням Ілдика Орос та Василь Брензович. На завершення урочистостей представники історичних церков попросили Божого благословення для всіх присутніх.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини