91196
21:13 17.092019

Три або чотири райони замість тринадцяти: Або як поділять Закарпатську область? Фото, Відео

Життя 5466

Сьогодні, 17 вересня, у приміщенні ОДА в Ужгороді відбулося обговорення варіантів майбутнього удосконаленого адміністративно-територіального устрою районного рівня Закарпатської області.

Поділити регіон по-новому мають у рамках процесу децентралізації. Так, сьогодні уряд пропонує створити на Закарпатті 3 райони. Водночас на думку деяких закарпатських експертів – районів має бути 4.

Як зауважив депутат Закарпатської облради Андрій Шекета: «Колись територія сучасної Закарпатської області була поділена на 4 комітати, така ж кількість укрупнених районів (повітів) досить логічно б виглядала і зараз, зважаючи на існуючу логістичну інфраструктуру, щільність заселення територій і відстані. Важливо розуміти, що межі укрупнених районів мають пролягати по межах ОТГ, а не сьогодні існуючих районів».

Укрупнення районів – потреба, яка виникла через динамічний процес формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та подальше проведення адміністративно-територіальної реформи у рамках процесу децентралізації.

За словами експертів існуючі органи місцевої виконавчої влади та органи місцевого самоврядування втрачають підстави для здійснення визначених законом повноважень, котрі мають перейти до ОТГ. Натомість зараз повноваження та функції в межах одного і того ж району дублюються різними інституціями влади, що призводить до неефективного витрачання коштів та непорозумінь.

На думку завідувача кафедри державного управління Українського католицького університету Віктора Борщевського: «Сьогодні ми ведемо мову не про об’єднання районів, а про створення принципово нових адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня». Від району залишається лише назва. Фактично ці адміністративно-територіальні одиниці будуть мати інші повноваження. У ході обговорення лунали назви «повіт» та «адміністративний округ». Одна у чинному законодавстві поки існує лише поняття район.

Водночас за словами експертів мова не йде про якийсь завершений проект, а скоріше напрацювання експертних ідей. Ніхто поки не знає як саме поділять область, іде процес обміну думками. Можливо, буде 4 райони, а може – 3. Якщо буде 4, то наразі йде дискусія, де буде центр цього укрупненого району, у Тячеві чи Рахові? Окрім того, поки немає чіткого бачення щодо остаточних меж укрупнених районів, оскільки не завершено процес об’єднання у ОТГ.

Так чи інакше останнє слово у цьому питанні за Міністерством розвитку громад і територій України, куди експерти і мають намір скерувати свої пропозиції. Вони мають надію та переконують, що експертна думка буде враховуватися під час підготовки законопроекту щодо адміністративно-територіального устрою України, розроблення та прийняття якого заплановані на 4 квартал 2019 – 1 квартал 2020 року.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини