90664
16:44 14.092019

Фріланс: як закарпатці заробляють удома

Життя 3384

У наш час робота на умовах фрілансу набуває все більшої популярності. Адже дедалі більше українців хочуть бути самі собі начальниками і ні з ким не ділити чесно зароблене. А ще працювати у зручний для себе час – тоді, коли їм заманеться. Виконувати роботу просто з дому і не просиджувати свій час у задушливих офісах.

Цікавим є те, що термін фріланс – досить давній. Утворений від двох англійських слів: «free» – вільний і «lance» – спис. Так, у середньовіччі іменували «вільних списоносців», які самі вибирали, кому служити. Найчастіше за певну плату їх наймали на невеликий термін, наприклад, на час військового походу, облоги фортеці або для захисту торгового каравану.

Сьогодні так називають спеціалістів, які працюють «на себе». Коли працівник сам знаходить собі клієнтів і начальника, виконує певну роботу і отримує за це гроші. Шукати замовників можна в інтернеті або по телефону. Працювати можна з будь-якої точки міста чи навіть світу, не відвідуючи офіс.

Найпоширенішими працівниками для віддаленої роботи є програмісти, дизайнери і журналісти, копірайтери та рерайтери, перекладачі та SMM-ники.

Серед фрілансерів можна зустріти як висококваліфікованих співробітників, так і студентів. Вибирають такий вид зайнятості люди, які хочуть нести відповідальність тільки за власні результати праці і не залежати від інших співробітників, планувати свій час і робочий графік за власним бажанням.

Постає питання, де ж шукати замовлення? В інтернеті зараз існує чимала кількість спеціальних платформ для пошуку роботи фрілансерам. Також такі вакансії є і на звичайних сайтах із пошуку роботи. До всього, якщо маєте на прикметі якусь компанію, з якою хотіли б співпрацювати, – можна запропонувати їй свої послуги на умовах фрілансу.

Окрім того, в інтернеті можна знайти велику кількість спеціальних фріланс-бірж, які пропонують роботу для фрілансерів. До прикладу, найпопулярнішими українськими майданчиками з пошуків фрілансу є: freelance.ua, freelancehunt, kabanchik.ua. Окрім того, ви можете скористатися іноземними сайтами для пошуку віддаленої роботи.

Про фрілансерство не на словах знає ужгородець Ярослав Тельнюк. Чоловік уже кілька років поспіль працює програмістом на відому американську компанію.

– Я обожнюю свою роботу. Фріланс – це для мене незалежність у всіх розуміннях цього слова: фінансова, просторова, емоційна, часова. Це тоді, коли твоє життя належить тільки тобі, – розповідає Ярослав. – Звісно, у мене є дедлайни і певні часові рамки виконання роботи, але я роблю її тоді, коли мені пасує, і з тієї точки світу, де я є. Іноді, звичайно, я роблю винятки і приїжджаю попрацювати на кілька тижнів у наш головний офіс у Штати. Так, до цього я йшов довго. Мені теж довелося довго працювати на різні ІТ-компанії, сидіти в офісі, миритися із часто недолугим керівництвом. Я пройшов цей шлях. Тому зараз я ціную все, що в мене є.

Якщо ви не крутий «айтішник», а тільки мама в декреті, не думайте, що не зможете подужати віддалену роботу. Готуючи цей матеріал, ми поспілкувалися з двома дивовижними жінками, які, виховуючи діток і сидячи вдома, дуже гідно заробляють. Вигадали собі заняття самі і кажуть – ні хвилини не пошкодували, що взялися за цю роботу.

Мукачівка Анна Теремба готує на замовлення суші. Розповідає, що спочатку готувала для себе та рідних, а ось тепер у жінки немає відбою від клієнтів.

– До декрету я працювала економістом. Мій робочий день тривав із ранку і до пізнього вечора. Чесно кажучи, навіть згадувати не хочу. Грошей завжди не вистачало, – розповідає Анна. – Про те, щоб щось виготовляти на замовлення, я ніколи не думала. Просто робила те, що люблю, – готувала. Жодне наше сімейне свято не обходилося без мого суші-сету. Рідні завжди казали, що це найкращі суші, які вони їли. Але я не сприймала це всерйоз. Просто робила ще і ще. Відтак, одного разу подруга понесла мої суші до себе в офіс на гостину. Всім дуже сподобалося і мені почали дзвонити, питати, чи я б не могла зробити ще. З того моменту в мене постійно є замовлення. Сарафанне радіо у нас працює добре, а якщо тут додати ще й соцмережі, то взагалі.

Про те, щоб повертатися до роботи економіста, Анна Теремба навіть і не думає. Подібна історія і в ужгородки Ольги Тромпак. Жінка вирішила, що декрет – це не час відпочивати. Тож активно зайнялася інтернет-продажем.

Ольга Тромпак знає усе про сучасні тенденції моди, а також – що, де, як і за скільки можна придбати. Вона робить замовлення у топових європейських фірм із виробництва одягу, взуття, косметики і навіть продуктів. На цьому жінка непогано заробляє:

– Я дуже задоволена, що свого часу зайнялася продажами. Спочатку замовляла для себе і близького оточення, але зараз веду групу у вайбері. У мене близько тисячі клієнтів. Сотні активних. Майже щодня формую корзини-замовлення. Звичайно, це робота з людьми. Іноді бувають якісь непорозуміння, але я стараюся, щоб таке було вкрай рідко. Загалом мої клієнти дуже задоволені і модні. Адже за кордоном можна придбати дуже стильні і якісні речі, та ще й за акційною ціною.

Тож, як показує життя, заробити можна – було б бажання. Звичайно, що навіть фрілансер бере на себе певні зобов’язання перед роботодавцем. Тому важливо дотримуватися термінів: здавати роботу вчасно, домовитися заздалегідь про виплачений гонорар. Якщо ви надаєте певні послуги, то ви також повинні робити це якісно, аби утримати клієнтів. А загалом, як зазначають фрілансери, особливих секретів немає. Потрібно багато працювати і йти до своєї мрії.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини