90209
18:40 7.092019

Ужгород фестивалить: колоритний «hUNGary Fest» дивував юртою та смаженими поросятами. ФОТО

Життя 4235

Ось уже третій рік поспіль перед будівлею Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді проводять культурно-гастрономічний фестиваль під назвою «hUNGary Fest». Триватиме фестиваль два дні поспіль, 7 та 8 вересня.

«hUNGary Fest» – культурно-розважальний захід, що пропагує збереження традицій, де поряд з мистецькою програмою високого рівня гості поринуть у світ традиційної угорської гастрономії та народного промислу.

Саме сьогодні, 7 вересня, на святковій сцені відбулося офіційне відкриття фестивалю, де гості мали можливість поділитися своїми враженнями та сказати декілька слів.

Господар колоритного фестивалю – Генеральний консул дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бугайла, звернувся до присутніх угорською та українською мовами: «Я безмежно щасливий, що тут зібралося стільки людей. На фестивалі ви матимете нагоду скуштувати традиційні страви угорської кухні, напої, а також побачити насичену культурну програму. Але не лякайтеся, готувати буду не я!»

Зокрема, пан Йожеф побажав усім гостям «hUNGary Fest» гарних вражень та приємного відпочинку.

Ярослав Галас, заступник голови Закарпатської ОДА, особисто подякував Генеральному консулу Угорщини за організацію фестивалю, який за короткий проміжок часу зумів стати однією з туристичних родзинок міста над Ужем.

«Цьому сприяли вдало підібрані акценти. По-перше – гастрономія. Всі ми знаємо, що угорська кухня дуже цікава та особлива і відома далеко за межами Батьківщини. Попри це, далеко не всюди страви зуміють приготувати так, щоб вони смакували як автентичні. По-друге, угорський фольклор та народне мистецтво, що тільки підкреслюють багатонаціональність Закарпаття», – додав пан Ярослав.

Звернувся до присутніх й голова Закарпатської обласної ради, Михайло Рівіс. Він зауважив, що цього дня містяни та гості Ужгорода мають унікальну можливість – поїсти угорський бограч чи «кюртош калач» та перейти на площу Народну на фестиваль «Чеських днів» і випити чеського пива: «Це ще раз показує нам мультикультурність Закарпаття, говорить по те, що ми жили, живемо й будемо жити в мирі та злагоді ще багато віків».

Присутній на фестивалі ужгородський міський голова Богдан Андріїв, у свою чергу, зробив цікаву пропозицію – наступний «hUNGary Fest» провести на нещодавно відремонтованій площі Шандора Петефі. Тож з нетерпінням чекатимемо четвертий культурно-гастрономічний фестиваль, який обіцяє бути ще більш масштабним.

Як символ старту фестивалю гості запустили у повітря кольорові повітряні кульки, після чого сцену заполонила народна музика і танці. Тож протягом дня присутніх розважали як закарпатські колективи та виконавці, зокрема колектив народного танцю «Рітмуш» із с. Есень, ансамбль народної музики «Чіпкеш», танцювальний колектив «Сіварвань» із с. Вишково, так і учасники з Угорщини.

Окрім насиченої музичної програми для відвідувачів фестивалю приготували різноманітні майстер-класи з ткацтва, в’язання гачком, різьби по дереву. Фестиваль гордо носить титул «гастрономічного» і не дарма – тут можна скуштувати не тільки традиційні страви та напої угорської кухні, але й смажених поросят. Цікавинкою цьогорічного «hUNGary Fest» стала давньоугорська юрта, яку встановили члени історико-етнографічного товариства «Курултай».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах