89983
12:11 4.092019

У Генконсульстві Угорщини в Ужгороді відкрили виставку полотен живописця Петра Шолтеса

Життя 4992

Учора, 3 вересня, дипломатична місія Угорщини в Ужгороді приймала у себе чергову виставку робіт закарпатських митців. Цього разу стіни консульства прикрасили полотна ужгородського художника, Петра Шолтеса.

Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла у своїй святковій промові відзначив значний творчий доробок митця, який все своє життя присвятив живопису. Зокрема, змальовував атмосферу свого рідного Ужгорода, в різні часи.

– За Петром Шолтесом лежить значний життєвий шлях. Народився митець в Ужгороді – він справжній ужгородський художник. Серед представників сучасної закарпатської художньої школи Петро Шолтес є найбільшим знавцем визначної архітектури Ужгорода та прекрасних пейзажів, яким присвячено багато його полотен.

Картини художника є не лише естетичною цінністю. Вони мають й історичну місію – зберегти непорушну красу та дух різних куточків цього древнього міста для нащадків. Це все можна побачити в роботах Петра Шолтеса, адже він пристрасно передає атмосферу вулиць Ужгорода своїми барвистими реалістично-імпресіоністськими творами. Митець використовує різноманітні техніки, в основному працює маслом, але себе називає закоханим у кольори. Пейзажі, натюрморти та портрети з яскравими фарбами ніби дихають гармонією, створеною майстром.

Сам Петро Шолтес, у свою чергу, щиро подякував за таку чудову можливість – презентувати свої роботи в стінах дипломатичної установи Угорщини: «Я вдячний пану Йожефу Бугайла, адже він підтримує художників нашого краю та надає їм можливість показати свої роботи широкому загалу. Зараз Ужгород став свого роду культурним центром, що не може мене не тішити».

Довідка. Петро Шолтес у 1965 році закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, де навчався на відділі художньої різьби по дереву. Перша виставка митця відбулася у 1987 році. Учасник та організатор міжнародних пленерів, художніх обласних виставок – із 1991 року, всеукраїнських – із 1995 року, закордонних – із 2000 року.

Член Національної спілки художників України (1995), Спілки художників угорської інтелігенції імені Мігая Мункачі (2007). Нагороджений почесними грамотами, відзнаками, медаллю імені Мігая Мункачі за активну творчу діяльність і високопрофесійну майстерність; Срібним Хрестом за Заслуги від Уряду Угорщини – за розвиток закарпатського та угорського мистецтва. Лауреат премій ім. Й. Бокшая та А. Ерделі (2016), міжнародної премії імені Шимона Голлоші.

Твори митця зберігаються у приватних колекціях і галереях багатьох країн світу – Чехії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Італії, Ізраїлю, США.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах