88974
15:46 16.082019

Найсолодший фестиваль: Ужгород запрошує на «Медовий Спас». ФОТО

Життя 5507

Коли соти заповнені медом, а в повітрі пахне яблуками та осінню, приходить одне із найбільших християнських свят – Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Цього ж дня в Україні відзначають і професійне свято бджолярів. 

Щорічно до цих празників Закарпаття зустрічає пасічників, а ті дивують гостей розмаїттям медів та продуктами бджільництва.

Вже дев’ятий рік поспіль в обласному центрі проводять найсолодший фестиваль року «Медовий Спас». Розташували ярмарок у центральній частині міста біля «Совиного гнізда». Тут протягом «медових вихідних» свою продукцію представлятимуть кілька десятків пасічників. Організатором свята вже традиційно є Асоціація пасічників Закарпаття.

– Це фестиваль закарпатського меду. Проводимо його вже дев’ятий рік поспіль, – розповідає Володимир Лях, голова Спілки бджолярів Закарпаття. – Хочемо показати жителям області та туристам, яку продукцію ми виготовляємо. Хоча цей рік для пасічників був не дуже вдалий. Погодні умови не дозволили бджолам добре працювати, але у бджільництві таке буває. На фестивалі свою продукцію представляють пасічники із різних куточків області: Ужгородщини, Берегівщини, Перечинщини, Мукачівщини, Іршавщини. Також ті пасічники, які розвозять своїх бджіл у гори. Поки тут 12 активних пасічників, але на вихідні приїде ще трохи. Окрім продукції бджільництва на фестиваль приїхали винороби, сировари, кухарі та хенд-мейдери.

Дійсно пасічники постаралися і представили дуже широкий асортимент різноманітної продукції. Окрім численних сортів меду: лісового, липового, трав’яного, акацієвого, гірського, був також прополіс, віск, маточне молочко, пилок. А ще з усіх усюд пригощали медовухою, медовим квасом та пряниками.

Пропонували відвідувачам також лікувальні олії, сиропи, косметичні засоби і навіть воскову міль.

– Ми приїхали до вас з Івано-Франківщини, – розповідає пасічник Василь Мануляк. – Привезли кілька сортів меду: травневий, акацієвий, різнотрав’я, гречаний. Наші пасіки знаходяться на Яблуницькому перевалі та на Дністровському каньйоні. Загалом ми маємо більше ста сімей бджіл. Окрім меду ми виготовляємо: воскові фігурки, продукти бджільництва для оздоровлення організму, натуральну косметику, різні медові напитки. Наша родзинка – це питний мед, тобто медовуха, але без спирту.

Пан Василь займається бджільництвом понад 25 років. А кілька років тому збудував перші лежанки на бджолиних вуликах посеред власної пасіки. Розповідає, що бджоли – це великі лікарі. Тобто лежиш на ліжку, а під тобою 350 тисяч бджіл, а за вікном Говерла та Петрос. Справжній релакс!

Доки відвідувачі розглядали та купували, пасічники обмінювалися досвідом. На фестивалі можна було дізнатися безліч цікавого про корисні властивості меду й секрети пасічництва. Окрім солодкої продукції, учасники та гості фесту мали нагоду скуштувати різні смаколики: бринзу, справжній закарпатський бограч, картоплю з салом.

Представили свою продукцію і закарпатські винороби. До прикладу, Андрій Фечора привіз на ярмарок із Берегівщини кілька сортів вина. Окрім традиційних і власне купажне – «Берегівське сяйво».

Офіційно відкриватимуть свято у суботу, 17 серпня. На гостей чекає розважальна програма та безліч сюрпризів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах