88931
18:08 14.082019

В Ужгороді пройшла зустріч із делегацією Краю Височина Чеської Республіки

Життя 8029

Сьогодні, 14 серпня, перші керівники Закарпатської області прийняли делегацію Краю Височина Чеської Республіки, яка перебуває з візитом на Закарпатті.

Чеську делегацію очолив гетьман Краю Височина Їржі Бєгоунек та голова уряду Краю Височина, голова благодійного фонду «ВіЗа», член Постійної конференції Зденєк Кадлец.

Участь у зустрічі взяв Генеральний консул ЧР у Львові Павел Пешек.

Українську сторону представляли: перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Євгенія Кибза, заступник голови ОДА Іван Дуран, начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та міжрегіональних зв’язків виконавчого апарату облради Василь Маковський та заступник начальника управління ‒ Анатолій Гринь, а також директор благодійного фонду «ВіЗа» Володимир Чубірко, керівник представництва МЗС України в Ужгороді Дмитро Керечанин та ін.

Губернатор найперше привітав гостей на Закарпатті, подякував за потужну співпрацю із нашим краєм, висловив сподівання, що вона й надалі розвиватиметься. А для цього було б слушно наповнити її економічною складовою. «Ми були б вдячні, якби підприємці Чехії зголосилися інвестувати у розвиток Закарпаття. З нашого боку гарантуємо підтримку і допомогу», – наголосив він.

Михайло Рівіс підкреслив, що нині для нас є дуже важливим запуск авіарейсів із Ужгорода до Чехії. У ході перемовин із представниками Комітету з питань територіального розвитку, публічного адміністрування та навколишнього середовища Сенату парламенту ЧР та дипломатами, а було це 25 червня ц. р., у складі якої був і давній друг Закарпаття сенатор Мілош Вистрчіл, йшлося про організацію авіасполучення між Ужгородом і Чехією. Адже в Чехії налагодило свій бізнес багато закарпатців та й чимало їх виїхало на заробітки. «Тому авіасполучення з Чехією потрібне нам як повітря», – мовив М.Рівіс та додав, що не менш важливим для краю є питання відкриття Генерального консульства ЧР у нашому обласному центрі, про що керівництво облради, депутатський корпус клопотали неодноразово на різних партнерських зустрічах. Оскільки Височина є локомотивом нашої дружби, то закликав присутніх гостей підтримати ці важливі для Закарпаття ініціативи у їх вирішенні.

У відповідь гетьман Їржі Бєгоунек зазначив, що авіасполучення з Ужгородом є важливим і для чеської сторони, бо добратися через кордон до Закарпаття непросто. А тому він готовий провести перемовини з міжнародним аеропортом чеського міста Брно, якщо для Закарпаття не принципово, з яким аеропортом працювати.

У відповідь М. Рівіс сказав: нам принципово налагодити авіаперельоти з Ужгорода до Європи та забезпечити аеропорт для прийому авіалайнерів «Боїнг» пожежною технікою європейського рівня, якої у нас, на жаль, нема.

Генеральний консул ЧР у Львові Павел Пешек інформував, що перельоти Львів – Прага почнуть виконуватись уже із жовтня ц.р. І Чехія далі підтримуватиме євроінтеграційний курс України. Однак чеські підприємці побоюються вкладати кошти в Україну через ризики нестабільності і т. д. Тому домашнє завдання для України ‒ забезпечити іноземному бізнесу гарантії і стабільність.

Йосип Борто висловив сподівання, що ці «домашні» завдання вдасться виконати, бо новообраний Президент України робить усе, щоб зміцнити дружбу з країнами Європи. Після чого відмітив, що транскордонне співробітництво для Закарпаття є в пріоритеті. На регіональному рівні як з Угорщиною, так і Чехією співробітництво є щирим, доброзичливим, успішним. І ми зацікавлені рухатись далі та розвивати його у сфері економіки, зокрема в галузі туризму. Та для цього маємо покращити умови перетину кордону, доріг, авіасполучення. Бо і для інвестора, і для туриста час є важливою складовою в роботі.

Головним посилом у промові Зденєка Кадлеца було бажання й надалі спрямовувати кошти фонду «ВіЗа» на проекти, які будуть довго служити людям. Та збереження принципу їх фінансування на паритетних засадах.

Обговорили учасники зустрічі і низку інших важливих питань, повідомляє виконавчий апарат Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах