88612
16:07 7.082019

На Закарпатті обговорили можливості створення госпітальних округів

Життя 5226

У середу, 7 серпня, в Ужгороді відбувся круглий стіл «Формування системи закладів охорони здоров’я на вторинному рівні в Закарпатській області»

Серед учасників: Євген Мешко, регіональний координатор впровадження реформи охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою»; Любов Мандзич, начальник відділу охорони здоров’я Мукачівської міськради; Олег Лукша, консультант із правових питань Закарпатського РВ АМУ.

Мета круглого столу – підвищення обізнаності представників місцевої влади щодо концепції реформування системи охорони здоров’я, фінансування і очікуваних результатів від створення госпітальних округів та рад, ролі первинної медичної допомоги у цьому процесі.

– Серед наших пріоритетів – організація таких заходів, які б сприяли створенню чи розвитку госпітальних округів, наповнення їхнього складу, госпітальних рад тощо, – розповідає Павло Рябоконь, радник із питань муніципальних послуг Закарпатської області Центру розвитку місцевого самоврядування. – Взагалі на Закарпатті у цьому плані дуже важко. По-перше, є певний інформаційний вакуум. До сих пір не відомо, які госпітальні округи у нас будуть, їхній склад. Взагалі ми входимо до трійки областей, разом із Харківською та Сумською, в яких не створені ці округи. Але у цих областях принаймні є якийсь проект, який обговорюється. У нас навіть цього немає. Ми зверталися до регіональної влади з проханням представити своє бачення ситуації, але все марно. Взагалі чіткої дати, коли потрібно сформувати ці округи, немає. Утім, до кінця поточного року потрібно, щоб усі заклади вторинного рівня реорганізувалися у комунальні некомерційні підприємства, оскільки із 1 січня 2020 року не буде медичної субвенції на їх утримання. Усі заклади вторинного рівня будуть фінансуватися із НСЗУ, а для того, щоб укласти з нею угоду, потрібно мати відповідний статус.

У свою чергу Євген Мешко, регіональний координатор впровадження реформи охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою», розповідає: 

– Ідея створення госпітальних округів – це вже, мабуть, десятирічна історія. Утім зараз вона набула нового етапу. 21 область в Україні з 24-х має сформовані ці округи. Наша область – серед лузерів. Чому – спитаєте ви? Причина в тому, чому не відбулася, власне, децентралізація. На це не було політичної волі. Створення госпітальних округів – це особливий рівень організації вторинної медичної допомоги. Він передбачає, що територія області буде поділена на кілька госпітальних округів, які будуть представляти вторинну медичну допомогу. Один округ повинен забезпечити різнопланове лікування: терапію, реабілітацію, планове лікування, хоспісне, паліативну допомогу. Відповідно кошти, які виділяються на вторинну допомогу, будуть логічно розподілені.

Під час круглого столу учасники мали можливість представити своє бачення формування госпітальних округів та функціонування госпітальних рад.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах