88438
11:46 2.082019

Мін’юст пропонує нову послугу – реєстрацію товариств онлайн

Життя 2784

У липні в Україні запрацювала нова електронна послуга, яка дозволяє зареєструвати товариство з обмеженою відповідальністю онлайн. 

Відтепер на порталі «Онлайн будинок юстиції» в електронній формі можна подати документи на проведення державної реєстрації громадського об’єднання зі статусом юридичної особи.

Для подання документів в електронній формі для реєстрації громадського об’єднання користувачу надається можливість через персональний кабінет сформувати заяву в електронній формі, долучити до неї оригінали електронних документів для державної реєстрації, накласти на документи кваліфікований електронний цифровий підпис, після чого вказані документи стають доступними державному реєстратору для прийняття відповідного рішення.

При розгляді заяви державним реєстратором заявнику відправляється повідомлення на електронну адресу по кожній зміні її статусу, а також відображається актуальний стан розгляду заяви у персональному кабінеті користувача. Про всі новинки реєстрації онлайн говоримо із заступником начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальником Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Маріанною Готрою.

  Які нові послуги запроваджені у сфері реєстрації онлайн?

По-перше – це подання в електронній формі документів на проведення державної реєстрації громадського об’єднання зі статусом юридичної особи. По-друге – це державна реєстрація фізичної особи – підприємця. 

По третє – нова онлайн послуга для підприємців – віднині зареєструвати товариство з обмеженої відповідальністю, на підставі модельного статуту, можна онлайн.

  Які реєстраційні дії можна вчинити щодо фізичних осіб підприємців через мережу Інтернет?

– Через персональний кабінет «Онлайн будинку юстиції» можна подати документи на внесення наступних реєстраційних дій щодо фізичних осіб – підприємців: реєстрація фізичної особи підприємцем; включення відомостей про фізичну особу – підприємця до реєстру; припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Державна реєстрація фізичних осіб – підприємців (далі – державна реєстрація) – це офіційне засвідчення факту набуття статусу підприємця фізичною особою. Включення відомостей про фізичну особу – підприємця до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань – внесення до реєстру інформації про фізичну особу – підприємця, зареєстровану до 1 липня 2004 року, відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Фізична особа – підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

  Який порядок проведення реєстраційних дій?

– Документи для проведення реєстраційних дій щодо фізичних осіб – підприємців в електронній формі подаються особисто заявником через персональний кабінет на порталі «Онлайн будинок юстиції».

Перелік документів, необхідних для державної реєстрації фізичної особи – підприємця зазначено у ст.18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань». Реєстрація/припинення фізичної особи – підприємця на підставі документів, поданих в електронній формі, проводиться незалежно від місця знаходження фізичної особи – підприємця в межах України.

Чи є можливість обрати при онлайн реєстрації фізичної особи підприємця систему оподаткування?

– Одночасно з подачею документів для державної реєстрації фізичної особи підприємцем у електронній формі може бути подана заява на обрання спрощеної системи оподаткування.

  Чи зможуть громадяни зареєструвати ТОВ онлайн?

– Товариство з обмеженою відповідальністю тепер можна буде створити онлайн без спеціальних знань. Реєстрація ТОВ онлайн – це ще один крок до покращення умов ведення бізнесу в Україні.

    Який порядок реєстрації ТОВ?

– Онлайн послуга забезпечить онлайн реєстрацію ТОВ із можливістю формування необхідної редакції модельного статуту шляхом вибору відповідних пунктів або використання редакції за замовчуванням, можливість одночасного подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування, можливість одночасної реєстрації платником податку на додану вартість. А також для чинних ТОВ, що працюють на підставі власної редакції установчих документів, – можливість переходу на роботу на підставі нового модельного статуту.

Зареєструвати ТОВ можна на порталі електронних послуг Мін’юсту за посиланням online.minjust.gov.ua.

Система за результатом заповнення покрокової онлайн форми створює заяву на реєстрацію та рішення засновників про створення юридичної особи, в якому зазначається код модельного статуту, що визначає обрані пункти статуту.

Крім того, Міністерство юстиції розробило презентацію цієї електронної послуги. З презентацією електронної послуги «Державна реєстрація ТОВ» можна ознайомитись на сайті міністерства.

  Яка мета створення таких послуг?

– Ця послуга забезпечує можливість подання документів для проведення державної реєстрації громадських об’єднань, фізичних осіб – підприємців, товариств з обмеженою відповідальністю в електронній формі відповідно до чинного законодавства, можливість подання документів особами, що за станом здоров’я не можуть відвідати центр надання адміністративних послуг або суб’єкта державної реєстрації, а також сприяє зменшенню корупційних ризиків за рахунок виключення прямого контакту заявника з державним реєстратором.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини