88228
10:47 29.072019

В Іршавському районі відбувся семінар

Життя 5159

25 липня в актовому залі сільської ради с. Лисичово відбувся обласний семінар-практикум з нематеріальної культурної спадщини Закарпаття «Збережемо традиції краю». Відкриття відбулося об 11 годині.

 

Слухачі мали щасливу нагоду прослухати низку лекцій на різну тематику. Зокрема Василь Коцан, кандидат історичних наук розповів про традиційні ремесла і промисли Закарпаття, Роман Пилип, кандидат мистецтвознавства – про традиційний костюм та вишивку українців Закарпаття.

Про основні прозові жанри фольклору Закарпаття вів мову Іван Хланта кандидат філологічних наук, фольклорист.

Своє слово сказала й Олеся Павлюк завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості КЗ «ООМЦК» ЗОР. З доповідями також виступили Віра Мадяр-Новак етномузиколог, Олександр Коваль викладач УжНУ, Оксана Сідор провідний методист Іршавського районного будинку культури та Віктор Петровцій голова Іршавської районної організації спілки ковалів, завідувач музею-кузні «Гамора».

Відкрила семінар-практикум директор КЗ «ООМЦК» ЗОР Ганна Дрогальчук лекцією « Державна політика зі збереження нематеріальної культурної спадщини»

В рамках семінару відбувся майстер-класи з традиційного ковальства та ткацтва, а також виступ народного фольклорного колективу БК села Лисичово (керівник Марія Коваль).

Мета семінару – забезпечення реалізації Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, створення мережі фахівців з нематеріальної культурної спадщини, відповідно до реалізації грантового проекту за підтримки Українського культурного фонду «Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття».

На завершення семінару-практикуму була підписана Хартія мережі розвитку нематеріальної культурної спадщини та місцевого розвитку Закарпаття.

Відзначимо, мережа націлена на залучення місцевих громад до продовження живої традиції та переосмислення цінності НКС; посилення значення і ролі НКС через належне управління та її використання, перетворення культурної спадщини у дієвий інструмент місцевого економічного розвитку; відтворення та просування місцевих традицій Закарпаття через створення Комунальним закладом «ООМЦК» Закарпатської обласної ради Онлайн ХАБу.

Діяльність партнерів спрямована на проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи про НКС серед населення, а особливо серед молоді; ідентифікацію елементів культурної спадщини; дотримання важливих кроків щодо порядку включення елементів НКС до місцевого, регіонального та Національного переліків.

Володимир Мишанич

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах