88153
20:15 27.072019

Урочистий парад, велопробіг та купа подарунків: У Мукачеві гучно відзначили 70-річчя сажотруса  Берталона бачі. ФОТО

Життя 7131

Мабуть, немає мукачівця, який би не знав Берті бачі. Його нерідко можна побачити на вулицях міста на велосипеді. В 2010-му році Берталону Товту встановили пам’ятник в центрі Мукачева. З того часу його вважають живою легендою міста та урочисто святкують його день народження.

70-тирічний ювілей Берталона Товта вирішили відзначити по-особливому. Святкування розпочалися в парку Перемоги. Тут організували веселі вело-старти для дітей та дорослих під керівництвом справжніх сажотрусів. А привітати свого колегу з Мукачева приїхали сажотруси з Угорщини Латвії, Естонії та  Києва. Найстаршому серед них сажотрусу 73 роки.

Пан Георгс приїхав з Прибалтики, щоб взяти в міжнародному параді сажотрусів та привітати свого колегу з ювілеєм. Чоловік каже:  щоб стати справжнім професіоналом своєї справи, потрібно вчитись мінімум два роки. Сам має спеціальний європейський сертифікат, тож навчає інших цій непростій справі.

А от серед учасників делегації з Угорщини є і жінка-сажотрус. У цій професії вона всього лише 2 роки. Однак, каже, ця справа їй подобається.

Після знайомства,  вітань одне одному та фото на згадку сажотруси колоною вирушили в центр міста. Кінцева зупинка – пам’ятник сажотрусу.

Та дорогою  ще кілька зупинок. Перша – відразу після старту. Привітати ювіляра та з ним сфотографуватись вирішило молоде подружжя, яке щойно побралося.

Під звуки оркестру урочиста хода пішки обійшла центральну частину міста.  Залюбки приєднувались до параду і місцеві жителі. Від сажотрусів вони отримували приємні дрібнички на згадку. 

Свої подарунки Берталону бачі  підготували і самі мукачівці. Одна з кав’ярень виготовила шоколадний торт. Майстерня карамелі також  підготувала солодощі, які Берті бачі відразу роздав дітлахам. Отримав у подарунок Берталон Товт і сертифікат на екскурсію в гори. 

Ну, а в центрі міста, біля пам’ятника сажотрусу, ювіляра чекала ще ціла купа подарунків та сюрпризів. Один з них – новенький велосипед. А ще різноманітні сувеніри. Ну, і звичайно  слова вітань та побажань дожити ще до ста років. Міський голова Мукачева пообіцяв ініціювати присвоєння Берталону Товту звання почесного мукачівця.

Світлана КОМЛЄВА, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах