88098
18:15 26.072019

Чим небезпечні укуси кліщів та як від них уберегтися

Життя 12648

Щороку з укусами кліщів до медиків звертаються близько 20 тисяч українців. Найпоширенішими місцями їхнього «полювання» залишаються улюблені зони відпочинку містян біля лісів та водоймищ.

Варто розуміти, що сам укус кліща не є небезпечним для людини. Проте кліщі є переносниками та своєрідними резервуарами для збудників таких захворювань як кліщовий вірусний енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) та марсельська лихоманка. Для нашого регіону актуальні саме перші два захворювання.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, високої температури, нудоти, блювоти, порушення сну. Інкубаційний період триває, в середньому, 7−14 днів, із коливаннями від однієї до 30 діб. При цьому захворюванні переважно вражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на ваше тіло із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровосмоктання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі та млявість, які спостерігаються в терміни від 2 до 30 днів після укусу кліща.

«Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової та серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%», – стверджують у МОЗ.

Як повідомляють у Закарпатському обласному лабораторному центрі МОЗ України, загалом у нашому краї зареєстровано 143 території, в яких фіксувався спалах кліщових бореліозів. За результатами моніторингових досліджень 2018 року, інфікованість збудниками хвороби Лайма була виявлена у 12,6% досліджених кліщів.

Основна частина хворих виявляється з квітня до жовтня – під час піку сезонної активності кліщів відповідно відзначається підйом рівня захворюваності серед людей. Водночас поодинокі випадки хвороби Лайма діагностуються і в зимово-весняний період. У 2018 році в області було зареєстровано 95 випадків хвороби Лайма. Вже за 4 місяці 2019 року серед жителів області зареєстровано 8 випадків захворювання на іксодовий кліщовий бореліоз.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Ризик потрапляння збудників в організм людини від інфікованого кліща збільшується з часом присмоктування. Тобто, чим довше він прикріплений, тим більший ризик інфікуватися. Кліщ виділяє анестезуючу рідину, тому спершу укус практично безболісний. Лише згодом, зазвичай через кілька годин, виникає відчуття болю або дискомфорт.

Кліщі підстерігають «донора-людину» на кущах, високій траві, відчувають запах людини або тварини за 10-15 м і на цей запах можуть сповзатись. Тому вздовж стежин, у місцях випасу худоби їх завжди більше, ніж у глибині лісу, а в затінку – більше, ніж на сонці. Кліщ присмоктується не відразу, він повзає по тілу людини, причому тільки знизу до верху, шукає тонку, ніжну шкіру (за вухом, під молочними залозами, на шиї, в пахвових ділянках).

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Медики зауважують, що небезпечними можуть бути навіть маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на тіло й через деякий час після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах. До житла кліщі потрапляють із букетами квітів, собаками або іншими тваринами.

Напевно, найбільше через укуси кліщів хвилюються мами. Ужгородка Наталія, мама двох маленьких дівчаток, нещодавно виявила на тілі своєї молодшенької кліща. На щастя, він тільки «шукав» собі місце, тому вона встигла вчасно. І це при тому, що оглядала діток кожні 20 хвилин.

«От начиталась я різного на форумах і тепер боюся, хоча добре, що ми маємо можливість черпати стільки інформації. Минулого року ми з чоловіком думали дати малечі вакцини проти кліщового енцефаліту, але наша сімейна лікарка нас відрадила – не так часто ми буваємо на природі. Зараз користуємося різноманітними відлякуючими спреями і одягаємо на діток тільки світлий одяг», – розповідає Наталія.

Щоб уникнути «присмоктування» цих кровожерливих створінь, потрібно дотримуватись простих правил. По-перше, підбирати для відпочинку відповідний одяг – світлий, бажано з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, голову прикривати кепкою або косинкою. По-друге, час від часу оглядати дітей та й себе, особливо ділянки, які найбільше полюбляють кліщі, не забуваючи при цьому про довге волосся. По-третє, після повернення додому перетрусити всі речі, які ви брали із собою на відпочинок, адже у них теж може затаїтися кліщ.

Для відлякування кліщів медики радять використовувати спеціальні засоби, але є й народні методи, такі як ефірні олії лаванди, м’яти болотної, лемонграсу, евкаліпту чи лимону. Розпиліть ефірну олію на одяг або втирайте в шкіру і кліщі вас уникатимуть. Ефірні олії також відлякують москітів і чорних мух. Це хороша альтернатива репеленту від комах, але, на відміну від нього, ефірна олія не містить шкідливих хімікатів.

Якщо вас все-таки вкусив кліщ, то при змозі варто звернутися до медичного закладу, однак видалити його можна і в домашніх умовах. Кліща захоплюють пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під голівку) і, тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують, розкачуючи або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами. При цьому варто пам’ятати, що різкий відрив кліща в рази підсилює ризик зараження.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах