87776
08:07 21.072019

Поради для виборців – що варто і не варто робити на виборчій дільниці

Життя 1934

Парламентські вибори в Україні відбуваються за змішаною виборчою системою.

Половина нового парламенту буде обрана за списками партій, а інша половина – в одномандатних виборчих округах. Варто зазначити, що у зв’язку з тим, що частина виборчих округів перебуває на непідконтрольній Україні території, то одномандатних виборчих округів у нас зараз 199. Таким чином, максимальний склад Верховної Ради нового скликання замість 450 буде 424 народних депутати.

21 липня кожен виборець отримає два бюлетені: блакитно-сірий для голосування за політичну партію та пісочного кольору для голосування за кандидата-мажоритарника. Виключення становлять лише виборці, які голосують за кордоном, а також ті, хто пройшов процедуру зміни місця голосування й голосуватимуть за межами свого виборчого округу. Останніх, за словами голови Центральної виборчої комісії Тетяни Сліпачук, 76% від майже 281 тисячі людей, які змінили місце голосування.

Тож що відповідальному виборцю можна та не можна робити на виборчій дільниці й на що звернути особливу увагу?

Алгоритм дій на день голосування:

  1. З 8:00 до 20:00 з паспортом громадянина України прийти на виборчу дільницю та проголосувати.
  2. Мотивувати рідних та друзів сходити проголосувати за вподобаного ними кандидата.
  3. Якщо відбувається порушення – не боятися дзвонити 102 та писати заяву в довільній описовій формі, або хоча б повідомляти про порушення спостерігачам ОПОРИ. Усі контакти представників у регіонах є за посиланням – необхідно лише обрати потрібну область у випадаючому меню.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах