87721
12:05 20.072019

Вам посилка: як працюють поштові оператори в Україні

Життя 14406

Українці вже й не уявляють свого життя без покупок через Інтернет. І це зрозуміло: замовити тепер можна геть усе – від меблів до продуктів харчування. Та ще й якщо доставлять твоє замовлення майже під двері – задоволення неймовірне.

Поштовий зв’язок є невід’ємною частиною нашого життя. І попри бурхливий розвиток електронних засобів зв’язку, що заполонили світ, пошта сьогодні щоденно відправляє і доставляє мільярди листів.

Водночас, поштовий зв’язок є джерелом отримання не лише інформаційних, а й фінансових, торговельних, адміністративних та інших послуг.

Швидко, дешево та якісно – саме так на думку багатьох українців нині повинні працювати поштові оператори. Люди платитимуть розумну ціну тільки за гарний сервіс. Адже конкуренція – річ уперта. Будеш погано працювати – позбудешся клієнтів. Отож приватні поштові оператори в Україні намагаються правдами і неправдами утриматися на плаву і вибороти своє місце на ринку доставки.

Державні чи приватні?

Нині в Україні діє понад 20 кур’єрських служб, серед яких найбільший оператор – це державна Укрпошта, яка має майже 12 тисяч поштових відділень. За 2018-й рік на Укрпошті обробили до 200 мільйонів листів, а також із 40 мільйонів посилок у межах України, проте робота компанії виконується переважно вручну.

Після реформування та ребрендингу колишнє державне підприємство, а тепер акціонерне товариство оперує такими поняттями, як «чат-бот», «трекінг» та «смарт-бокс», закуповує нові машини, планує перетворитися на банк та вчиться «усміхатися клієнтам». Однак усе одно тривають суперечки про те, хто має оплачувати збиткові послуги листонош, які розносять пенсії, і як бути із закритими нерентабельними відділеннями «Укрпошти» у невеликих селах.

До прикладу, днями «Укрпошта» назвала умови, на яких доставлятиме пенсії у 2020 році. За їхньою інформацією, з 1 січня 2020 року пошта здійснюватиме доставку пенсій лише за умови надання економічно обґрунтованого або ринкового тарифу з боку уряду та Пенсійного Фонду України.

– «Укрпошта», як і країна, сьогодні має вибір – стати однією з найуспішніших компаній України та об’єктом інвестицій міжнародних гравців або зникнути, знову перетворившись у совковий «собес», – зазначив керівник компанії Ігор Смілянський.

За його словами, щоб покращити фінансовий стан компанії та її імідж, потрібно напружено працювати кілька років і понад 300 млн доларів інвестицій.

Тож без сумніву лідерство залишається за приватними службами, зокрема Новою поштою. За рік компанія обробила понад 170 мільйонів відправлень. Тільки на київському інноваційному поштовому терміналі завдяки закордонному обладнанню система здатна розпізнавати до трьох посилок на секунду.

Нині мережа налічує понад 2800 відділень та поштоматів по всій Україні, в тому числі районних центрах, які працюють із восьмої ранку до дев’ятої вечора. Це дає можливість забрати свою доставку дорогою на роботу, в обідню перерву, словом, тоді, коли це зручно.

Другу позицію за розгалуженістю мережі серед приватних компаній посідає служба експрес-доставки «ІнТайм», у неї – понад 550 стаціонарних відділень та 1,5 тис. поштоматів, що, до речі, більше, ніж у основного приватного конкурента. Склади «ІнТайм» також є як в обласних, так і в районних центрах. Не дісталися вони поки хіба що до сіл.

Так, у «ІнТайм» є відділення, які працюють із посилками до 30 кг і документами. Також у межах міста знаходяться і великі відділення, що обслуговують вантажі понад 30 кг. Саме така практика поділу успішно діє за кордоном, тому що посилки та вантажі вимагають принципово різного підходу до прийому, сортування та відправлення. Як правило, такі великі склади розташовуються у промислових зонах.

Доставка з усього світу

Попри те, що стару добру «Укрпошту» в останні роки дещо посунули на внутрішньому ринку України, в міжнародній доставці компанія залишається успішною.

Національний оператор здійснює перевезення посилок та вантажів по всьому світу. Перевагу забезпечує і членство у Всесвітньому поштовому союзі, що передбачає певні пільги для проходження митних процедур.

Другим гравцем на ринку міжнародної доставки не перший рік залишається компанія «Міст Експрес», котра 20 років існує на вітчизняному ринку і довгий час спеціалізується виключно на міжнародній доставці. Перевагою тут є наявність традиційно величезного трафіку з Європи і Північної Америки.

Ціна питання

Якщо порівняти середню вартість посилки вагою 2 кг за принципом доставки «Відділення-відділення», то отримаємо наступну цінову політику. Найдешевшою є Укрпошта (16 грн), найдорожчою – Нова Пошта (35 грн). Яскравий бренд зробив із цього поштового оператора лідера з найвищими цінами на ринку доставки у відділення і можливістю диктувати бізнес-партнерам свої умови співпраці в якості монополіста.

Цікавим є те, що в інших країнах світу, зокрема у Німеччині, Великобританії, США та інших, з’явився новий спосіб оплати пересилання простої кореспонденції – через Інтернет. Користувач оплачує послуги пошти на спеціальному порталі, після чого отримує спеціальний штрих-код, який може роздрукувати на домашньому принтері та наклеїти на конверт. У Великобританії такий спосіб оплати називається Smart Stamp.

В Україні обсяги паперової комунікації теж зменшуються, натомість електронної комунікації – зростають. Це з одного боку. З іншого боку, нові технології роблять зручними онлайнпокупки і, таким чином, збільшують кількість пакунків і посилок, що доставляються операторами поштового зв’язку. На ринку посилок України переважають приватні оператори.

Тож нині поштова індустрія в Україні безперечно розвивається та демонструє лише позитивну динаміку. Сподіваємося, що з кожним роком вона набуватиме європейського вигляду та йтиме в ногу з часом.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини