87570
12:28 17.072019

На вулиці Капушанській в Ужгороді замінили газопроводи

Життя 2174

Стан вулиці Капушанської в Ужгороді викликає ряд питань у частини містян та гостей міста. Нині тут завершуються роботи із заміни газопроводів середнього та низького тисків. Роботи полягають у тому, що працівники АТ “Закарпатгаз” розкопують старі труби, заміняють їх на нові і закопують знову. Звісно, процес вимагає зусиль та часу, а тому створюється ряд труднощів для пересування цими ділянками. Сьогодні ми попросили технічного директора АТ “Закарпатгаз” розповісти, що ж саме відбувається на вулиці Капушанській, для чого і коли роботи будуть завершені.

— Олександре Олександровичу, розкажіть детальніше, чому Капушанську ось уже другий місяць перекопують?

— У нас на підприємстві щороку приймається план розвитку. В нього вносять об’єкти, які першочергово слід відремонтувати або ж які підлягають заміні. Цього року вулиця Капушанська увійшла у цей список. Газопроводам, які прокладені під нею, понад 40 років. Їх технічний стан уже не той, яким був на початку. З часом труби стають уже не настільки герметичними, розходяться зварні шви… Під час обстеження наші фахівці виявили витоки газу. А це, в першу чергу, безпека мешканців. Ми провели ремонтні роботи на цій ділянці, а у грудні 2018 року передбачили кошти на проведення робіт із заміни газопроводу, закупили необхідні матеріали, отримали дозволи від усіх відповідних інстанцій.

— Коли роботи будуть завершені?

— Насправді вони уже фактично завершені. Старі газопроводи були металевими. Ми замінили їх на сучасні поліетиленові, строк експлуатації яких більший. Всього замінено майже 2 км газопроводів. Наразі залишилося відновити дорожнє покриття. Договір на проведення таких робіт ми заключили із фірмою, яка має відповідну ліцензію. Ужгородська міська рада уже розіслала офіційну інформацію щодо початку ремонту. Тож, до кінця липня, за нашими розрахунками, все мало б бути в порядку.

— Звідки беруться кошти на проведення таких робіт?

Людина сплачує за газ певну суму. Частина з них витрачається на такі потреби. Давайте розглянемо на прикладі ціні за липень. Для закарпатців цього місяця вартість 1 кубічного метра природного газу становить 7,08 грн. Як тільки споживач сплатив ці 7,08 грн, сума одразу з ж ділиться і потрапляє на 4 різні рахунки. Найбільша її частина (86%) потрапляє на рахунок НАК «Нафтогаз України», до «Укртрансгаз» за транспортування потрапляє 3% від цієї суми, 9% оператору ГРМ, тобто АТ «Закарпатгаз», і 2% постачальнику зі спеціальними обов’язками (ТОВ «Закарпатгаз Збут»). А 9% із 7,08 грн це 85 копійок. З цих коштів підприємство виплачує заробітну плату працівникам, забезпечує роботу аварійно-диспетчерської служби, закуповує матеріали, реалізовує план розвитку.

— У соцмережах інколи вигулькує невдоволення, нібито роботи проводяться невчасно…

— Що б ти і коли не робив, завжди знайдуться люди, яким «не вчасно». Літо — найкраща пора для проведення таких робіт: мінімум опадів, адекватний температурний режим. Взимку такі роботи не проводять. Хіба що у виняткових екстрених випадках. Але планові роботи якраз і потрібні для унеможливлення виникнення надзвичайних ситуацій. Вчасно проведені роботи — запорука того, що взимку не буде аварійних відключень і половина міста не залишиться без газу. Та зараз і рух по місту не такий активний: школи на канікулах, багато людей у відпустках. Тому питання “Чому зараз?” вважаю недоречним абсолютно. Добре, що ми встигли зробити все вчасно і взимку ужгородці будуть із теплом.

Прес-служба АТ «Закарпатгаз»

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах