87487
08:35 17.072019

В Україні планують заборонити «смачне» та «важке» куриво

Життя 2437

Йдеться про заборону сигарет з високим вмістом смол і нікотину, а також ароматизованих сигарет.

Добігає кінця термін громадського обговорення щодо опублікованого Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) законопроекту “Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну) ”. Зауваження та пропозиції приймаються до 20 липня 2019 року.

Цей законопроект має на меті значно посилити боротьбу з курінням і наблизити наше законодавство до норм ЄС. Зокрема, йдеться про нові ефективні медичні попередження на упаковках звичайних і електронних сигарет, заборону “важких” (з високим вмістом смол і нікотину) та “смачних” (ароматизованих) сигарет.

Так, МОЗ України пропонує внести зміни до нашого законодавства відповідно до Угоди про асоціацію (Директива 2014/40/ЄС) і посилити захист майбутнього покоління від тютюнового маркетингу.

Згідно з документом, у разі його прийняття, в Україні не продаватимуть сигарети, в яких міститься більше 1 мг нікотину, 10 мг смоли та 10 мг монооксиду вуглецю.

Також під забороною опиниться і тютюн для перорального застосування – так званий жувальний тютюн.

Крім того, заборонять і ароматизовані сигарети та тютюн з характерним запахом або смаком.Зокрема, йдеться про заборону тютюнових виробів з такими добавками:- вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я;

– кофеїн або таурин чи інші добавки, що асоціюються з енергійністю і/та життєвою силою;

– добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;

– для тютюнових виробів для куріння, добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину;

– добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі.

Разом із цим, згідно з згаданим проектом закону, у фільтрі, папері чи капсулах в тютюнових виробах не може міститись ніяких додаткових добавок.Відтак, під заборону підпадають ті вироби, котрі містять тютюн чи нікотин у фільтрах, папері чи капсулах, сигарети та тютюн для самокруток, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак відповідних тютюнових виробів або інтенсивність диму.

А от електронні сигарети мають намір прирівняти до традиційного куріння. Згідно з документом, вперше на рівні закону вводяться поняття електронних сигарет, а також інші можливі на сьогоднішній день способи споживання тютюну (через нагрівання тютюну).

“Електронна сигарета – виріб, який можна використати для споживання пари, яка містить нікотин, через мундштук, або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара. Електронні сигарети можуть бути одноразовими або перезаправними за допомогою заправного контейнера та резервуару, або такими, що перезаряджаються одноразовими картриджами“, – йдеться в проекті закону.

Водночас, пропонується також заборонити курити в приміщенні, а також рекламувати будь-які сигарети та тютюнові вироби незалежно від способу їх споживання. Будь-яка реклама чи заклик до куріння на упаковках сигарет, які створюють помилкове враження про характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди – опиниться під забороною. Виробники не зможуть нав’язувати жодних асоціацій-ілюзій між сигаретами і життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, обманювати про природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я, які за жодних обставин не можуть дати тютюнові вироби.

Також на упаковках не буде і натяків на “меншу шкідливість”, яскравий смак чи запах, покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги.

Натомість, пропонується збільшити площу для медичних попереджень про шкоду куріння. Зокрема, на кожній упаковці тютюнових виробів пропонують розміщувати медичні попередження про шкоду куріння, комбіновані з кольоровими фотографіями. Такі попередження, у разі прийняття цього закону, займатимутьне менше 65% площі традиційної сигаретної упаковки або ж

не менше 30% площі упаковки електронних сигарет і контейнерів для їх заправки.

За прогнозами, нові норми призведуть до скорочення споживання тютюну та підвищення рівня здоров’я населення. Крім того, ці зміни значно знизять привабливість тютюнових виробів та закриють лазівки в законодавстві якими користуються виробники е-сигарет та новітніх тютюнових виробів.

Як зазначається, ці норми працюють в країнах ЄС з 2016 року, а зобов’язання за Угодою про Асоціацію з ЄС вимагають запровадити норми захисту громадського здоров’я в Україні на відповідному рівні.

До прикладу наводиться досвід країн Європейського Союзу, де поширеність тютюнокуріння із застосуванням таких норм значно зменшилася. Втім, все ще залишається високою – там курять 26% людей віком від 15 років і старших.

В Україні ж поширеність куріння за даними МОЗ зменшилася з 28,3% у 2010 році до 22,8% у 2017 році.

До слова, за інформацією з відкритих джерел, від тютюнової залежності та від хвороб, спричинених курінням, щороку у світі помирають 7 мільйонів людей.

Підготувала Саша Клімова

pershij.com.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах