87399
10:04 16.072019

На Виноградівщині відзначили традиційне свято «Турул». Фото. Відео

Життя 6903

Цієї неділі у смт Вилок Виноградівського району біля пам’ятника героям визвольної війни Ференца Ракоці ІІ 1703–1711 років провели традиційне свято «Турул».

Зауважимо, що «турул» – це назва містичного птаха, який мав провести угорський народ до місця сучасної Угорщини, а колись під час бою врятував Ференца Ракоці ІІ, скинувши йому шаблю. Хоча «турул» не є офіційним гербом держави, але вважається одним із національних символів угорців.

Традиційно захід розпочався з покладання вінків до пам’ятної дошки Томашу Есе, що на стіні колишнього «Дому солі». Саме ця видатна особистість назавжди залишиться на сторінках угорської історії людиною, що першою оголосила про початок повстання та закликала народ приєднатися. Опісля всі присутні схилили голови перед нещодавно встановленим меморіалом загиблих під час угорської революції.

Так, святковою ходою рушили до пам’ятника «Турул», що біля річки Тиса. На урочистості зібралося чимало люду – високопосадовці, представники органів місцевого самоврядування, русинів краю, духовенства та небайдужі закарпатці.

Почесне право першому привітати зібрання надали Аттілі Тілкі, депутату угорського парламенту.

– Я приїхав не так здалеку і знаю, що підтримувати відносини з країнами-сусідами є вкрай важливо – як у радісні, так і у скрутні моменти. Мій прадідусь народився у селі Запсонь (Берегівського району), де й Василь Брензович, тому Закарпаття для мене рідне. Тож я разом із вами схиляю голову перед меморіалом, встановленим на місці першої переможної битви Ференца Ракоці ІІ. Видатна постать Ференца Ракоці для всіх угорців залишається найбільш близькою серцю, а його девіз «З Богом за Батьківщину і свободу» є своєрідним вказівником для наступних поколінь.

Ласло Зубанич, голова демократичної спілки угорців Закарпаття, розповів про історичні події минулого, коли завдяки спільним зусиллям вдалося перемогти.

«Зараз ми маємо показати таку саму духовну єдність, стояти один біля одного та показати, що ми – сила, коли мова йде про нашу мову, культуру та звичаї. Вважаю, що ми разом маємо берегти той спадок, що дістався нам від предків», – наголосив Ласло Зубанич.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, розповів, що саме 30 років тому, 16 липня 1989 року, встановили пам’ятний знак «Турул». Цей рік був роком змін, адже саме тоді дала тріщину комуністична система, розпочалися революції, радянські війська покинули Афганістан, провели перші вибори. Угорська громада Закарпаття теж використала можливість та домоглася встановлення пам’ятного знаку на березі Тиси. Ініціатором став Андор Біро, керівник агрофірми, тодішній депутат парламенту.

«Тоді на урочистому відкритті були присутні Єно Ранді, секретар Світової організації угорців, та новопризначений голова Товариства угорської культури Закарпаття Шандор Фодо, – зауважив Василь Брензович. – Такого раніше не було, тож це показало – грядуть зміни. За наступні роки нам вдалося домогтися чимало – забезпечити закарпатців дозволами малого прикордонного руху, відкрити угорськомовні освітні заклади, зокрема і Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ».

На завершення урочистостей присутні поклали вінки до підніжжя «Турула» та продовжили святкування на «Куруц-фесті».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах