87276
14:41 13.072019

В Ужгороді обговорили як захистити право голосу внутрішньо переміщеним особам

Життя 2229

У четвер, 11 липня, у Ресурсному центрі Кольпінга в Ужгороді фахівці Регіонального та Ужгородського центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГТУЮ та ГО «Опора» разом із внутрішньо переміщеними особами обговорювали важливі питання, зокрема, як проголосувати на позачергових виборах народних депутатів України.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області Ярослав Гулан нагадав внутрішнім переселенцям про можливість не лише голосувати, а й працювати на ДВК. Також Я. Гулан запропонував долучатися і до команди спостерігачів ОПОРИ, яка традиційно формує мережу короткотермінових спостерігачів на кожні загальноукраїнські чи місцеві вибори.

Учасники зустрічі обговорили перспективи вирішення проблеми невиплати пенсій Пенсійним фондом після відповідних рішень судів. Фахові юридичні консультації з соціально важливих питань надали присутнім заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Фучко та директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД.

Фахівці також розповіли присутнім про діяльність Ужгородського місцевого центру та зазначили, що внутрішні переселенці законодавчо мають право на представництво інтересів у судах, перед органами державної влади тощо за рахунок держави.

Представник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук надала присутнім пам’ятки «Як проголосувати на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року не за місцем реєстрації». Також фахівці ознайомили ВПО з ініціативою Уряду #ВідповідальнеБатьківство, спрямованою на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними, зокрема, послугу «Муніципальна няня», податкову знижку на навчання та розвиток дитини, соціальну допомогу для важкохворих дітей. Йшлося і про боротьбу зі злісними неплатниками аліментів. Зокрема, введено суттєві обмеження до таких осіб: заборона виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати, штрафні санкції від 20% до 50% від суми боргу, суспільно-корисні роботи, конфіскація та продаж активів майна боржників.

У рамках заходу учасники мали можливість поспілкуватися та почути актуальну інформацію про права внутрішньо переміщених осіб.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах