87042
11:14 9.072019

Львів’янам презентують твори закарпатського живописця

Життя 3845

Життєрадісна, барвиста виставка Василя Шиндри – яскравого представника закарпатської школи живопису відкрилася у Львівському музеї етнографії та художнього промислу Інститут народознавства НАН України. Експозиція має назву «Карпатські візії Синього виру» і триватиме до вересня.

Заслужений художник України Василь Шиндра добре знаний на Закарпатті. Уродженець славного Синевира, що на Міжгіршині, член об’єднання професійних художників краю, голова регіональної спілки художників «Карпатські Кольори». Розробив і втілив декілька проектів з облаштування пам’ятників та музеїв у Колочаві. Працює в галузі живопису, графіки, різьби по дереву, активний учасник районних та обласних виставок, всеукраїнських та міжнародних пленерів. Нагороджений відзнакою Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації «За розвиток Закарпаття». Твори митця знаходяться в музеях та приватних колекціях України та за кордоном. Живе і працює в рідному Синевирі.

Ось як написала про нього мистецтвознавець Людмила Біксей: «Співець верховинських краєвидів: високих полонин, стрімких схилів, блакиті неба та золота сонця – художник із мальовничої Міжгірщини Василь Шиндра. Життєпис мистця невід’ємно пов’язаний із рідним краєм. Свого часу сюди на творчі мандрівки з етюдниками та фарбами вирушали знамениті мистці закарпатської школи живопису із Ужгорода, викладачі училища прикладного мистецтва, тепер – інституту. Василю Шиндрі пощастило на вчителів, як в школі, так і в училищі. Взірці дерев’яної пластики, різьблення, рельєфи гідно репрезентували автора на численних виставках».

Тематичний діапазон графічних та живописних творів В. Шиндри надзвичайно широкий. Його твори дуже емоційні, він справжній поет у живописі.

Вітали знаного закарпатця академік НАНУ, директор Інституту народознавства професор Степан Павлюк, доктор мистецтвознавства, професор Львівської академії мистецтв Ростислав Шмагало, доктор філософських наук, професор Ігор Держко, кандидат мистецтвознавства Андій Клімашевський, поет Богдан Чепурко, закарпатські художники з Міжгірщини Любомир Запотічний і Володимир Глеба, син митця Євген Шиндра, а також уродженець Рахова, який мешкає у Львові, письменник і журналіст Олександр Масляник, він же – ініціатор і куратор виставки.

Просторі зали ледь вмістили численних відвідувачів. Уже перші відгуки засвідчили: Львів зачарований творчим доробком Василя Шиндри – яскравого представника закарпатської школи живопису.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах