На ринках Закарпаття вже продають яфини

Опубліковано: | Переглядів: 1078
  • Поділіться із друзями:

На Закарпатті стартував сезон збору яфин. Ягоду, яку називають чорним золотом Карпат, збирають на полонинах цілими сім’ями – від малого до старого, бо ж на ній можна файно заробити і поповнити сімейний гаманець. Дари природи спродують на місцевих ринках, здають заготівельникам.

На календарі 25 червня. Ринок у Перечині. На облаштованих столах жінки розклали молоко у пластикових пляшках, творог у целофанових кульках, яфини.

– О, вже є яфини, – дивується пані в елегантному капелюсі та в босоніжках на високих підборах.

– Вже тиждень, – відповідає господиня з повним кошиком ягід. І тут же береться нахвалювати свій товар: – Беріть, ягоди файні, стиглі, збирали руками, бо їх ще мало – чесалкою ще нема що чесати.

Півлітрову банку яфин править по 40 грн., літрову – по 80. Жінка купує літр чорниць.

– Люблю яфини, мої домашні теж. До того ж вони дуже корисні. Миємо і їмо. Онукам готую йогурт. У пік сезону купую літрів десять і роблю заготовки на зиму. Сподіваюся, що ягоди подешевшають. Торік літр коштував 45-50 грн., – розповіла Світлана Мирославівна кореспонденту «Карпатського об’єктива».

Спродавши товар, щасливі яфинники повертаються додому рейсовим автобусом.

Яфини – ягода, яка користується великим попитом у закарпатців завдяки своїм цілющим властивостям. Ягода і смачна, і корисна, помічна при багатьох недугах.

Харчова, медоносна, лікарська, фарбувальна рослина. Ягоди чорниці вживають свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. Вони є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.

У фруктово-ягідному виноробстві з чорниці готують вино, яке має високі смакові й дієтичні властивості, а також наливки і настоянки. Сік чорниці використовують для підфарбовування плодових вин і як харчовий барвник.

До складу ягід чорниці входять цукри (до 6%), лимонна, яблучна, молочна, бурштинова, щавлева, хінна кислоти (1-1,2%), глюкозид гліконін, барвник міртилін, дубильні й пектинові речовини, мінеральні солі, вітаміни А, С, В1, В2, РР. Пектини надають кондитерським виробам з чорниці високої якості, а в свіжому вигляді сприяють виведенню з організму людини шкідливих радіоактивних сполук.

У науковій медицині використовують ягоди і листки чорниці. Висушені плоди застосовують як в’яжучий засіб при гострих і хронічних проносах, особливо у дітей. Листки, що містять глікозид поліміртилін, використовують як засіб при лікуванні початкових форм цукрового діабету.

У народній медицині сухі плоди чорниці вживають як в’яжучий засіб у вигляді чаїв, компотів, киселів при лікуванні різних хвороб кишково-шлункового тракту. Сироп з ягід вживають при запаленні печінки, при недокрів’ї, зниженій кислотності шлункового соку. Рослину використовують при маткових кровотечах, водянці, жовчнокам’яній хворобі. Є вказівки, що ягоди запобігають розвитку силікозу, поліпшують зір.

Сік і ягоди чорниці мають бактерицидні властивості. Кислоти ягід поліпшують процеси травлення і запобігають відкладанню в порожнині суглобів солей щавлевої кислоти. Велике значення ягоди чорниці мають в нормалізації процесів обміну речовин, лікуванні подагри і ревматизму, запаленні слизових оболонок носоглотки. Плоди також застосовують для забарвлення тканин у синій колір.

Плоди чорниці звичайної містять вуглеводи (глюкозу, цукрозу, фруктозу, пектини), органічні кислоти (лимонну, молочну, яблучну, бурштинову, щавлеву), вітаміни (А, В, С, РР), флавоноїди (гіперин, кверцетин, астрагалін), антоціани (дельфінідин, мальвідин, ідаїн, міртилін), феноли, мінеральні речовини макро- та мікроелементи (залізо, манган, селен, кобальт, мідь, золото, срібло, цинк). Плоди чорниці містять багато дубильних речовин, рутину.

У зв’язку з тим, що чорниця містить багато заліза, її доцільно призначати при анемії. Залізо чорниці краще засвоюється порівняно з лікарськими препаратами, оскільки в ягодах рослини його супутниками є аскорбінова кислота та інші корисні для організму сполуки. Вживання ягід чорниці покращує кровообіг у сітківці ока, загострює нічний зір.

Листя чорниці звичайної мають протидіабетичні властивості завдяки наявності в ньому глікозидів (міртилін та неоміртилін).

Тетяна ГРИЦИЩУК

«Карпатський об’єктив»

Залиште свій коментар

Loading...

Анонси подій

Липень 2019
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Чер   Сер »

Останні новини

Переглянути всі Останні новини
city.uz.ua Globalistic crossword

    Різне:

  • ТБ програма

  • Гороскоп

  • База крадених велосипедів

  • Рецепти

  • Погода

    • Ужгород

      Невелика хмарність протягом всього дня.

      • Ясно

        Зараз: 25.3°C/1016.42гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 09 годині: 27.98°C/1015.56гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 10 годині: 28.6°C/1015.5гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 11 годині: 28.64°C/1015.47гПа

      • Хмарно

        Об 12 годині: 27.64°C/1015.49гПа

    • Мукачеве

      Невелика хмарність протягом всього дня.

      • Ясно

        Зараз: 25.33°C/1016.52гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 09 годині: 28.28°C/1015.68гПа

      • Хмарно

        Об 10 годині: 28.86°C/1015.64гПа

      • Хмарно

        Об 11 годині: 28.74°C/1015.66гПа

      • Хмарно

        Об 12 годині: 27.59°C/1015.69гПа

    • Берегове

      Невелика хмарність протягом всього дня.

      • Ясно

        Зараз: 26.68°C/1016.43гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 09 годині: 28.73°C/1015.54гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 10 годині: 29.2°C/1015.49гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 11 годині: 29.31°C/1015.48гПа

      • Невелика Хмарність

        Об 12 годині: 28.37°C/1015.5гПа

    Ми в соцмережах:

Спецпроекти