85896
15:08 24.062019

На Воловеччині реставрують одну з найдавніших пам’яток сакральної архітектури краю. Відео

Життя 3406

Мова йде про дерев’яну церкву Святого Духа, датовану 18 сторіччям, у селі Гукливий, Воловецького району. З 1998 церква перебувала в страшенно занедбаному стані. Ґонти прогнили і дощ лив всередину. І хоча у 2001 році її дах вдалося вкрити новим ґонтом, але деревина зрубів залишалася уражена грибком і в окремих місцях підгнила.

На жаль, іконостас, як говорить керівник науково-дослідного сектору Львівської Національної Академії мистецтв Іван Мельник, все ще залишається в аварійному стані і терміново потребує реставрації. За словами доктора Михайла Приймича, цей іконостас є унікальним для Закарпаття.

Андрій Синчишин, виконроб КП «Центр-Комплекс» Львів, розказав про проблеми, з якими вони стикнулися в процесі реставрації храму. Основний каркас бані перебував у надзвичайно аварійному стані. Під час реставрації було відтворено 4 південних кружал бані. А також каркас всього барабану і верхньої маківки. На даний час триває підготовка документів з реставрації дзвіниці.

Доктор мистецтвознавства Михайло Приймич схвально відгукнувся про високий рівень виконання реставраційних робіт. Також він зауважив, що якби ремонтні роботи відклали ще на декілька років, то церкви могло б вже й не бути.

В області діє, каже заступник начальника управління охорони культурної спадщини Томаш Собко, комплексна програма збереження пам’яток культурної спадщини. Головною метою реставраційних робіт, кажуть фахівці, є збереження автентичності, а не повне відновлення пам’ятки. Максимально відтворити те, що було колись. Для того, аби прийдешні покоління теж могли насолоджуватися унікальними витворами нашого минулого. Далі у сюжеті Телекомпанія М-студіо.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах