85541
18:16 19.062019

Ужгородський університет проти Ужгородської міської ради: компроміс знайдено

Життя 8658

За останні два тижні однією із топових тем для обговорення серед жителів обласного центру стало одне з рішень Ужгородської міської ради від 30 травня цього року. На перший погляд нічого проблемного не мало бути, але це тільки так здавалося народним обранцям.

Суть проблеми у тому, що міська рада проголосувала за передачу споруди колишньому власнику (вул. Капітульна, 18), що знаходиться трохи вище єпископської резиденції у напрямку до Ужгородського замку. Все б нічого, але тут уже понад п’ятдесят років порядкує Ужгородський національний університет. Саме тут знаходяться господарські будівлі, гаражі вузу та видавництво «Говерла».

Ситуація неоднозначна ще й тому, що це колишня власність Мукачівської греко-католицької єпархії, яка була відібрана у неї у незаконний спосіб після приєднання Закарпаття до Радянської України. Вже багато років єпархія звертається до міської влади з проханням повернути належне їй майно, але руки у депутатів не доходили до вирішення справи.

Збурений колектив університету звернувся до депутатів із відкритим листом, у якому зазначив: «Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет» є найбільшим колективом і основною бюджетоутворюючою структурою міста Ужгород, сталий розвиток якої традиційно забезпечує стабільність розвитку усієї громади. Тільки у 2018 році УжНУ сплатив 43 мільйони 751 тисячу 528 гривень податку з доходів фізичних осіб, що створює можливість для розвитку міської інфраструктури та господарства. Окрім того, біля 15 тисяч студентів та 3 тисяч співробітників університету – постійні мешканці міста чи ті, що тимчасово працюють і вчаться в Ужгороді, – формують найбільшу спільноту споживачів послуг та товарів, які пропонуються іншими установами та підприємствами Ужгорода…

Враховуючи всі ці обставини, колектив УжНУ з великим здивуванням ознайомився з рішенням Ужгородської міської ради від 30 травня поточного року щодо передачі у власність будівлі за адресою: м. Ужгород, вул. Капітульна, 18, в якій розташовано видавництво «Говерла» та лекційні аудиторії юридичного факультету. Це приміщення використовується університетом понад півстоліття і впродовж цього періоду жодна влада міста – ані у соціалістичний період, ані впродовж каденцій різних за політичною конфігурацією рад у період незалежності України – не наважувалася відбирати майно у своєї найбільш потужної установи…»

Ситуація почала набирати обертів, адже Ужгородська міськрада у свою чергу також висловила офіційну позицію: «Щодо офіційного звернення Ужгородського національного університету, яке оприлюднене 11 червня на сайті УжНУ. Інформуємо, що 22 лютого 2019 року підписано розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації №113, де йдеться про те, щоб «повернути культову будівлю за адресою: м.Ужгород, вул.Капітульна, №18 у власність управління Мукачівської греко-католицької єпархії».

22 березня 2019 року до Ужгородської міської ради надійшло звернення Управління Мукачівської греко-католицької єпархії за № 047/19 про повернення єпархії майна, яке їй належало. 30 травня 2019 року Ужгородська міська рада на XXХVІ сесії VII скликання прийняла рішення №1558 «Про повернення культового майна», яким Мукачівській греко-католицькій єпархії повертаються у власність будівлі та споруди на вул.Капітульній, 18…

Відповідно до наявних архівних матеріалів, власником будівель та споруд на вулиці Капітульній, 18 зазначено греко-католицьку єпархію, рік побудови об’єкту – 1870. За рішенням виконавчого комітету Ужгородської міської ради депутатів трудящих від 08.12.1955 року за №716 це церковне майно було зараховано на комунальний баланс і відповідно перейшло у власність держави.

«Карпатський об’єктив» звернувся до прес-служби Мукачівської греко-католицької єпархії за коментарем для повного розуміння ситуації. І коментар надав сам Владика – єпископ Мілан: «Хочемо внести ясність із приводу звернення ректорату УжНУ, розміщеного у ЗМІ. Йдеться про приміщення на вулиці Капітульній, 18, яке Ужгородська міська рада 30 травня повернула законному власнику – Мукачівській греко-католицькій єпархії. У 1883 році тут було збудовано єпархіальний гуртожиток «Алуменум» (від латинського «алумнус» – учень). Мешкали в ньому близько 80 приїжджих хлопців, які навчалися в Ужгородській греко-католицькій гімназії. Коли в 1945 році замок відібрали від єпархії, сюди до 1947 року перебралася Ужгородська духовна семінарія.

Коли насильно ліквідували Мукачівську греко-католицьку єпархію, будівлю передали у користування Ужгородському університету.

Нині тут розташовані університетські складські приміщення, гаражі, видавництво. Півторастолітній будинок знаходиться в катастрофічному стані. Таке враження, що він ось-ось завалиться. І це в самому історичному серці міста! Ми запропонували міській раді повернути його законному власнику – Мукачівській греко-католицькій єпархії. Натомість готові відновити там гуртожиток для студентів УжНУ під опікою Церкви з набагато кращими умовами, ніж у студентському містечку.

Адже Церква, окрім духовної, виконує у світі ще й велику соціальну роботу. З керівництвом університету ми про це неодноразово розмовляли, це пан ректор Володимир Смоланка засвідчив і своїм листом від 3 квітня 2019 року, де погоджується з нашою пропозицією. Цитуємо: «Ми маємо намір підтримати ініціативу управління Мукачівської греко-католицької єпархії щодо відновлення первісного призначення будівлі, що знаходиться за адресою: вул.Капітульна, 18.

Більше того, ми готові клопотати перед Ужгородською міською радою та надати згоду на передачу вище вказаної будівлі до власності управління Мукачівської греко-католицької єпархії за умови дотримання цільового призначення даної будівлі визначеного у Вашому листі, а саме для відновлення гуртожитку «Алумнеум», де б мали змогу проживати студенти нашого університету».

Тому нещодавня категорична заява з боку ректорату УжНУ є для нас цілковитою несподіванкою, адже згадане питання на сесії міськради готувалося заздалегідь, публічно, була відома депутатам і позиція університету. Радий, що своїм рішенням Ужгородська міськрада відновила історичну справедливість. Зараз спільно працюємо над угодою про співпрацю між УжНУ та Мукачівською греко-католицькою єпархією, де буде прописана діяльність відновленого «Алуменуму» як гуртожитку для студентів УжНУ».

Ситуація навколо вищезазначеної адреси, напевно, могла вийти і далі – на  рівень взаємних звинувачень чи інших негативних ситуацій, але в результаті тристоронньої зустрічі наприкінці минулого тижня за участі єпископа Мукачівського Мілана (Шашіка), ректора УжНУ Володимира Смоланки та Ужгородського міського голови Богдана Андріїва було прийнято компромісне рішення – депутатське рішення від 30 травня буде скасовано, а натомість депутати приготують новий проект, у якому має  бути обов’язково вказане цільове призначення будівлі за адресою: вул. Капітульна, 18. І це має бути однозначно гуртожиток. Сторони ще будуть узгоджувати деталі у подальших консультаціях та співпраці.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини