84958
11:29 10.062019

На Закарпатті відзначають річницю падіння найбільшого в Європі небесного тіла

Життя 3700

153 роки тому на Закарпаття впав найбільший у Європі метеорит.

Найбільший у Європі метеорит впав на територію сучасної України, а тоді це була Австро-Угорщина у 1866 році поблизу сіл Княгиня та Соль.

Як розповідає туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор, падаючи метеорит розбився на тисячі частин, а найбільшу його частину, близько 286 кг, знайшли в урочищі «Чорні млаки».

За даними Віденського історико-природничого музею. Загальна маса усіх уламків метеориту становить 500 кг. Уламки Княгинянського метеориту зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

9 червня 1866 року на великій території пройшов справжній «кам’яний дощ». Каміння в основному знаходили на полях, дорогах, вулицях сіл Княгиня, Стужиця (Україна), Збой (Словаччина). Але більша частина упала в ліс, де не була знайдена.

Федір Шандор опублікував детальний маршрут як добратись до місця падіння метеориту:

Місце падіння – широта: 48o54.000 N, довгота: 22o24.000 E

До урочища Чорні млаки можна йти двома маршрутами – з с. Княгиня, або з с. Стужиця. Останній трохи коротший – всього 5 км пішки в один бік.

Біля мосту у с. Стужиці – початок маршруту. Далі слід йти уздовж річки Стужичанки в урочище Підзвоний, дорогою через поле до лісу. На узліссі можна зробити привал, випивши мінеральної води (біля джерела обладнане місце для відпочинку).

За джерелом стежка ухиляється вправо і веде до урочища Папоротні. Довкола – віковічні букові ліси, також ростуть явори, ясені, білі ялиці, смереки. Урочищем треба пройти близько 1.5 км до ще одного джерела. За ним вправо стежка веде до урочища Чорні млаки. Відповідно до погодних умов та фізичної підготовки, прогулянка зі Стужиці до Чорних млак може тривати від 3 до 5 годин. Загальна протяжність маршруту складає близько 10 км.

З села Княгиня до місця падіння метеориту йти близько 8 км. Стежка до урочища Чорні млаки йде повз карстові печери на схилах масиву Стінка, а тутешні буково-яворові праліси є одним з природних багатств не тільки Закарпаття, але і всієї країни!

Отже, одразу за селом Княгиня, зверніть наліво – маршрут маркований, шукайте сині позначки на деревах. Стежка йде в гору, пролягаючи полями, з яких добре видно хребет Стінку і г. Княгиниця. За узліссям перед поворотом у буковий ліс є джерело.

До Чорних млак дорога підіймається буковим лісом, повним затінку. В урочищі лісовою стежкою перейдіть на поляну, тут також є джерело і можна набрати смачної води. Звідси рухайтесь на північний схід, притримуючись маркованої синіми позначками стежки. Стежка блукатиме лісом, галявинами, йтиме повз мальовничі скельні масиви.

Після урочища Прислупець та дороги у грабово-березовому лісі, відкриється чудовий краєвид на хребет г. Явірник, а також г. Домашинський верх. У пору цвітіння тут, уздовж стежки, можна побачити квіти-дзвоники, гвоздику дельтовидну, вузьколистий іван-чай та інші прикметні рослини. Загальна протяжність маршруту складає близько 14 км. Це чудовий варіант для одноденної прогулянки, що триватиме від 4 до 7 годин, залежно від вашої фізичної підготовки та погодних умов.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах