84797
18:25 7.062019

Як провести літні канікули з користю

Життя 8089

Після завершення чергового навчального року перед батьками школярів постають одні й ті самі питання: Чим зайняти дитину на період літніх канікул? Як мінімізувати «спілкування» з гаджетами? Та, врешті-решт, де залишити дитину, якщо бабусі й дідусі теж працюючі? З цим ми й намагались розібратися.

В перші тижні літніх канікул багато батьків дозволяє своїм чадам «відпочити» від насиченого учнівського життя. Проте здебільшого це призводить до днів, цілком присвячених телебаченню та гаджетам. Такі літні канікули навряд чи підуть на користь вашій дитині, а отримані протягом року знання надовго не затримаються.

Ганна Миколаївна, вчитель із багаторічним стажем, переконана, що знання постійно треба підкріплювати, саме тому радить батькам звернути увагу на наступне: «Часто батьки дозволяють дітлахам аж занадто розслабитися протягом літнього періоду і з початком нового навчального року їм дуже важко призвичаїтися до старого устрою.

Я не кажу, що кожного дня декілька годин потрібно проводити за навчанням, однак почитати книгу – це похвально. Якщо дитина молодшого шкільного віку, ви можете разом читати книги перед сном. Таке проведення часу не тільки зблизить вас із власною дитиною, а допоможе у її розвитку. Ще цікавіше буде, якщо ці книги стосуватимуться навколишнього світу, адже зараз у книгарнях та бібліотеках можна знайти будь-яку літературу – від пізнання космосу до піратської тематики. Для трохи старших є чудові книги з розповідями про життя своїх ровесників, їхніми переживаннями та думками. Теперішніх дітей такий напрямок дуже цікавить».

Тож беремо книгу і читаємо щодня потрошки! Але що робити протягом решти вільного часу? Напевно, всі працюючі батьки розглядають варіант літнього табору – місця, куди можна віддати своє чадо в період вашого робочого часу або ж на тиждень-два з ночівлями. В Ужгороді та районі таких таборів є чимало – на різний смак та гаманець. Переважно, день перебування в таборі стартує від 150 гривень без харчування і вартуватиме вам 250 – з триразовим харчуванням та розвагами.

Крім того, багато сучасних таборів має мовний ухил. Звісно, найпопулярнішими серед них є англомовні літні табори. В них, крім різноманітних розваг, виїзних екскурсій, відвідування басейну, походу до кінотеатру, пікніків майже завжди обов’язковим атрибутом є спілкування з носієм мови. Так, ваші дітки не тільки відпочинуть та розважаться з однолітками, а й матимуть нагоду підвищити рівень знання іноземної мови.

Не забуваймо й про табори з відпочинком на морі чи спортивного спрямування – тут теж вибір чималий. Туристичні агентства пропонують відпочинок на срібних пісках Одеси, Болгарії чи навіть Мальти. Тут все залежить від уподобань та розміру гаманця батьків. Такі «морські» табори не тільки насичені екскурсіями, розвагами, а й мають оздоровчий момент: подихати солоним морським повітрям для діток, що часто хворіють простудними захворюваннями, – найкращий варіант.

До прикладу, ужгородка Іванна вже четвертий рік поспіль відправляє двох синочків у табір до Одеси. Жінка розповідає, що по цінах такий відпочинок трохи дорожчий від ужгородських міських таборів, проте тут є величезний плюс – цілодобовий доступ до моря.

– Діти живуть у санаторіях, звісно, це умови не турецьких готелів, проте достатньо непогані. Триває такий табір три тижні. Коли я відправляла хлопців уперше, то залишалася з ними на пару днів – переживала як вони увіллються в нову атмосферу, чи знайдуть спільну мову з чужими людьми. Однак нам дуже пощастило з керівниками групи – вони дуже прив’язалися до діток, ми навіть протягом року підтримуємо спілкування. В нашому таборі завжди насичена програма – діти не тільки проводять час на пляжі, беруть участь у спортивних змаганнях, а й ходять на різноманітні екскурсії, влаштовують вечірні дитячі дискотеки.

Якщо обставини склались так, що у вас просто немає можливості відправити дитину в табір чи на море і ви залишаєте її вдома на весь день, то варто простежити, щоб цей час вона провела з користю. Йдучи на роботу, можете скласти список завдань, які дитина має виконати. Сюди можуть входити як домашні обов’язки, так і приємні сюрпризи для батьків, створені власними руками, – малюнок чи якась аплікація, але обов’язково тільки у випадку, якщо дитина сама цього захоче. Крім того, можна найняти репетитора з тих предметів, які даються вашому чаду досить важко. Це не тільки допоможе малечі в її подальшому навчанні, а й займе на певний час.

І не забуваймо – літо найкраща пора, щоб проводити час усією родиною. Тож попри вагу буденних проблем намагайтесь знайти час для цього важливого заняття, адже діти ростуть швидко – не встигнете озирнутися, як вони стануть дорослими та самостійними.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах