83460
12:54 26.052019

Шлях в епоху лицарів: чим дивує і приваблює гостей «Срібний Татош». Фото. Відео

Життя 6067

З 2012 року в Закарпатті втілюється в життя чудовий задум, який на кілька днів наповнює область духом Середньовіччя. Вже вісім років поспіль організаторам Міжнародного фестивалю Середньовічної культури «Срібний Татош» вдається тримати високу марку і завдяки достойному рівню організації дарувати гостям безліч позитивних емоції та знайомити з епохою честі, сили та звитяги.

Завдяки серйозній підготовці середньовічний замок «Сент-Міклош», що розташований в селищі Чинадійово, знову повертається в часи своєї молодості. Три дні фесту наповнені лицарським поєдинками, кінними змаганнями, неймовірним і дуже якісним звуком середньовічної музики, поетичними баталіями (в рамках фестивалю діє літературний Літатош) і безліччю локацій зі смаколиками та середньовічною атрибутикою, яку тут можна придбати.

Тих, хто пам’ятає замок, ще до передачі його в консесію закарпатському художнику Йосипу Бартошу, в першу чергу  вражає масштаб оновлення цієї архітектурної пам’ятки. Всюди відчувається бажання зробити замок кращим, при цьому не порушивши його автентичного шарму. Значно оновилась і територія навколо, і будівлі, що розташовані поряд.  

«Я вже увосьме тут. Перші три роки був співорганізатором, а потім вирішив узяти безпосередню участь у лицарських боях. Сам приїжджаю зі Львову, збираю обладунки у знайомих і захищаю честь свого краю. А замок не припиняє дивувати – щороку змінюється, вдосконалюється і покращує свою репутацію в рази», – Ярема Іванців, клуб «Чорна Галич».

Власне, баталій на цьогорічному фестивалі вистачало. Вражаючі поєдинки відбувались кожні кілька годин, а головною родзинкою цього року став нічний штурм замку. Для фанів Брієнни Тарт з «Гри престолів» та тих, кого надихає Жанна д’Арк, також є хороші новини: в одному із поєдинків брала участь єдина жінка-лицар на фестивалі – Наталія Шардел.

«Ми з родиною вперше на такому фестивалі і вдруге на Закарпатті. Це вражає, особливо у захваті діти, вони вперше бачать стільки всього, що раніше бачили тільки у фільмах», – ділиться враженнями Юрій з Вінниці.   

Варто зазначити, що до організаторів була прихильна і погода – три дні поспіль замок та його гостей оминали хмари.

Залишається сподіватись, що наступного року Сент-Міклош знову поверне всіх охочих у минуле, завдяки «Срібному Татошу».

Станіслав ШУХ

Відео: Олександр САБО

Фото: Діана МАГОЧ, Олександр САБО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах