83425
10:48 26.052019

Хто врятував Велику Добронь від потопу. Фото. Відео

Життя 5932

У п’ятницю, 24 травня, опівдні, управління ДСНС, що займається моніторингом та ліквідацією наслідків стихійних лиха на Закарпатті поінформувало адміністрацію села Велика Добронь (Ужгородський район), що вода прориває дамбу на каналі Високобережний. Село опинилося перед небезпекою підтоплення…

У сільській раді вирішили не гаяти часу та негайно звернулися до односільчан – заклик спільно захистити Велику Добронь від великої води розмістили на веб-сторінці села та у соціальних мережах. Місцеві депутати вирішили самостійно обійти подвір’я, аби мобілізувати працездатних чоловіків.

Вже через кілька годин на дамбі закипіла робота.

– Люди вже працюють, ми намагаємося захиститися від повені, але цього мало! Всі, хто може – приходьте: в кого є лопата – беріть лопату, в кого є трактор – приїздіть на тракторі! Ситуація критична!!!! Наразі на дамбі вже приблизно працює 100 чоловік і 8 тракторів!, – такі об’яви у соцмережі Facebook і фотографії подіяли. Більшість мешканців села у тій чи іншій мірі долучилися до порятунку.

Ситуація на місці справді була навіть більш критичною, ніж передбачалося: вода почала стрімко прибувати і підмивати береги. Якби потічок, який перетворився на бурхливу ріку не вдалося приборкати, то вже за годину дамбу було вже не врятувати…

Однак завдяки спільним зусиллям цей потік таки вдалося приборкати. Відділ ліквідації наслідків стихійного лиха – Ужгородського району забезпечив піском і мішками.

Населення також прибувало на місце події практично безперервно: хто з трактором, хто з однією лопатою. Прийшли і чоловіки, і жінки, і навіть підлітки.

На відео з квадрокоптера можна побачити, як дружно та злагоджено працювала громада села, немов мурашник.

У навколишніх населених пунктах також дізналися про ситуацію. Сільським головам вдалося залучити людей і вони також прибули на допомогу. Зокрема лише з села Чонгор (Чомонин) прибула велика бригада з 50 чоловік. Сільські голови Тисаагтелек та Саловки також запропонували свою допомогу…

У результаті команда, яка складалася з понад 200 осіб за один день зупинила небезпечний потік і укріпила дамбу. Допомогли селянам і рятувальники. Село було врятоване.

– Друзі пізнаються у біді, – кажуть тепер мешканці Великої Доброні. І сподіваються, що незабаром тут буде сформовано ОТГ, і тоді допомагати один одному стане легше….

Іван РОМАНЧУК, Mukachevo.net

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах