83079
14:25 21.052019

Українсько-словацький День добросусідства – відкритість і співпраця на перспективу. ФОТО

Життя 4043

18 травня у словацькому селі Убля (округ Снина, Пряшівський край) пройшов уже вісімнадцятий традиційний українсько-словацький День добросусідства. Закарпаття на цьому святі дружби та партнерства офіційно представляли голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Віктор Микулін. З боку Словаччини делегацію очолювали офіційний представник Європейського Союзу, спеціальний посланець європейської комісії з питань віросповідання і переконань за межами Європейського Союзу Ян Фігель, голова Кошицького краю Ростислав Трнка та голова Пряшівського краю Мілан Маєрські.

Розпочалося свято із привітань Яна Фігеля, який наголосив: «Сьогодні прекрасний сонячний день, і для людей, які зібралися тут, хочу нагадати про те, що було на самому початку – у 2002 році. Ви всі знаєте, що у 1990-х роках у нас у Словаччині були не дуже сонячні і досить важкі часи. Наші сусіди – Угорщина, Чехія та Польща перебували у набагато кращих умовах для вступу до Європейського Союзу. Тоді ми розуміли, що маємо зробити складні, але надзвичайно важливі кроки у напрямку реформ. І ми це зробили.

Тепер, на мою думку, ми маємо допомогти це саме зробити нашій сусідці – Україні у цьому поступу реформ. Ці реформи мають пройти у багатьох сферах, щоб європейська перспектива стала реальністю. І ми готові це робити. І один із цих кроків – День добросусідства, адже саме з таких подій і заходів і розпочинається справжня Європа. Україна має бачити, що Європа – це відносини добросусідські, відкриті і партнерські».

Зі свого боку Віктор Микулін зазначив: «Ми завжди вітаємо такі заходи. Адже вибір України – це вибір європейський. Сьогодні ми мріємо про одне – про Європу. Наші словацькі друзі знають, що зараз наша держава відстоює свою свободу і незалежність по всіх фронтах. І це у прямому сенсі. І хай всі наші вороги знають, що у нас є прекрасні сусіди – країни Європейського Союзу, які вже не раз підставляли своє плече підтримки і допомоги. У нас є дуже цікаві і перспективні проекти, які направлені на розвиток наших держав з обох боків кордону. І ми обов’язково досягнемо успіху, тому що ми разом».

Михайло Рівіс у своєму привітанні також констатував: «Уже 18 років ми зустрічаємося тут, на українсько-словацькому кордоні. Ми зустрічаємося із друзями для того, щоб обговорити спільні проекти та плани, порадіти за успіхи та намітити подальшу роботу. За цей час відбулося багато подій – Словаччина вже давно член Європейського Союзу, ми вже теж маємо асоційоване членство з ЄС. Наші словацькі партнери, я щиро дякую вам за те, що у вашій особі Словаччина для нас є добрим сусідом. А ви знаєте, що хороший сусід кращий від далекого родича. Колись ми з вами були в одній державі, в одній сім’ї. І зараз ми теж прагнемо до європейської сім’ї».

У рамках відзначення Дня добросусідства було підписано спільні протоколи про співпрацю між Закарпатською областю та Пряшівським і Кошицьким краями на наступний рік. Також відбулося підписання протоколів про співпрацю між кількома селами Закарпатської області та селами Кошицького та Пряшівського країв.

Після офіційної частини заходу всі гості мали можливість насолодитися виступами народних колективів обох країн та придбати вироби народних умільців, які були представлені на святі.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Вокалісти Академії культури і мистецтв виступали у храмі в Угорщині
09:17
Всі новини