82837
10:33 18.052019

Центр громадського здоров’я закликає українців протестуватися на ВІЛ та вірусні гепатити В і С

Життя 4730

Мільйони людей в світі живуть з ВІЛ повноцінним та здоровим життям. Вчені вже довели, що тривалість життя людей з ВІЛ не відрізняється від тривалості життя людей без ВІЛ. Але це можливо лише за двох умов – знати, що в тебе ВІЛ та систематично приймати лікування.

За оцінками національних та міжнародних експертів, нині в Україні близько 200 тисяч ВІЛ-позитивних людей і понад 60 тисяч з них не знають про свій статус. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також Київ.

Більш ніж 50% осіб віком від 15 років ВІЛ-інфекцію виявляють вперше на 3 та 4 клінічних стадіях. Пізніх стадіях, коли ослаблений вірусом організм вже не може долати прості захворювання.

Хвороба на ВІЛ загрожує не лише групам ризику, адже у понад 65% випадках захворювання на ВІЛ передається статевим шляхом.

В рамках тижня тестування, який в Україні проводить Центр Громадського здоров’я МОЗ України, у Києві та інших містах країни працюватимуть мобільні лабораторії наших партнерів – Альянсу громадського здоров’я та AHF Україна.

Процедура тестування – дуже швидка та абсолютно безкоштовна. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин – підготовка і забір крові з пальця, 10 – очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо.

Вірусні гепатити

Гепатит B і C – 2 основних типи з 5 різних інфекцій гепатиту, що є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 мільйонівлюдей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C. Від наслідків хронічного гепатиту (рак, цироз печінки) щороку помирає близько 700 000 людей.

За оцінками експертів, нині в Україні близько 1,5 мільйони людей мають вірус гепатиту С та півмільйона людей, які мають хронічне захворювання на гепатит В. Натомість про свій статус знають лише 20% хворих на вірусний гепатит В, на гепатити С – тільки 8%.

Обов’язкове тестування на гепатити необхідно проходити групам ризику:

  • споживачам ін’єкційних наркотиків,

  • працівникам комерційного сексу,

  • чоловікам, які мають секс з чоловіками,

  • вагітним,

  • ВІЛ-позитивним

  • людям, яким здійснювали переливання крові та її компонентів (особливо у 90-х та на початку 2000-х роках)

Також рекомендовано тестування:

  • якщо у вас була велика кількість партнерів та ви практикували незахищений секс. Ризик зараження статевим шляхом  на гепатит В за оцінкою експертів становить 30% – це дуже високий показник (Для гепатиту С- не типовий шлях передачі);

  • якщо ви робили пірсинг та тату;

  • якщо робили татуаж, манікюр та педикюр у салонах, де не впевнені, що достатньо стерелізують прилади;

  • при порушенні елементарних правил гігієни в той час: коли людина разом з членами сім’ї користуються однією бритвою, манікюрними ножами і іншими предметами, на яких може зберігатися кров;

  • при медичних процедурах, якщо не дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням, тощо.

Тестування на вірусні гепатити можна зробити у найближчому центрі, що є на карті.

Також можна самостійно придбати експрес-тест на гепатити у аптеці. Вони коштують близько 85 грн. У випадку, якщо експрес-тест буде позитивним, необхідно обов’язково пройти повторне тестування у медзакладі.

Довідково:

Європейський тиждень тестування було запроваджено у 2013 році. Мета ініціативи – збільшити кількість тестування на ВІЛ і вірусні гепатити та підвищити обізнаність людей про переваги раннього тестування на ці захворювання.

Вже 7 рік поспіль тиждень тестування проходить у країнах Європи. 5 рік поспіль, коли до ініціативи окрім тестування на ВІЛ включено тестування на вірусні гепатити В та С. У 2018 році в Європейському тижні тестування взяли участь 53 країни та понад 700 тисяч організацій.

Цього року Європейський тиждень тестування вперше проходитиме 2 рази на рік – у травні та у листопаді. В Україні ініціатором проведення Європейського весняного тижня тестування в цьому році виступив Центр громадського здоров’я.

Європейський весняний тиждень тестування в Україні Центр громадського здоров’я проводить за сприянням та підтримкою PEPFAR (Надзвичайний план Президента США по боротьбі зі СНІДом) та CDC (Центр контролю та профілактики захворювань США).

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини