82681
15:42 16.052019

На всеукраїнському семінарі у Поляні вирішували актуальні питання з діагностики та боротьби із захворюваннями й отруєннями бджіл

Життя 6023

Захід тривав два дні, 14-15 травня, і проходив у селі Поляна Свалявського району на базі готелю «Квелле Поляна». Серед учасників зібрання – керівники регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, науковці, представники виробничих підприємств і пасічники.

У своєму виступі начальник ГУ Держпродспоживслужби у Закарпатській області Іван Гуледза звернув увагу присутніх на наявність останнім часом у галузі бджільництва низки проблем. Зокрема, зауважив, що цією справою нині займаються в основному представники старшого покоління. Також наголосив на необхідності на законодавчому рівні налагодження та розвитку кооперативних відносин між аграріями і пасічниками, удосконалення системи агрострахування.

«Таким чином вдалося б мінімізувати всі небезпеки у сучасному бджільництві, і будь-які позитивні зрушення, не можливі без модернізації лабораторій» – підсумував Іван Гуледза.

У перший день проведення семінару учасники проаналізували стан профілактики отруєнь бджіл за минулий рік і визначені заходи щодо подальшого недопущення отруєнь; охарактеризували діяльність Спілки та її Центру підтримки пасічників. Водночас здійснили трансфер на пасіку МПП «Бджілка», де був проведений майстер-клас з клінічного обстеження вулика.

У програмі семінару також виступи багатьох фахівців у цій галузі, наукових працівників, в яких порушуються важливі та болючі теми. Зокрема, на обговорення винесені такі питання, як поширення ноземозу на пасіках України; правові аспекти щодо запобігання та фіксації отруєння бджіл; практичні аспекти застосування деяких препаратів у бджільництві; деякі специфічні особливості розведення бджіл в умовах вароозного процесу; аспекти отримання якісного і безпечного меду; страхування ризиків у бджільництві; порядок реєстрації пасік; заходи при отруєння бджіл; сучасні підходи у навчанні студентів пасічній справі; основні паразитарні захворювання бджіл та їх діагностика; тропилелапсоз бджіл тощо.

За підсумками проведення заходу його учасники отримали відповідні сертифікати.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах