82665
14:31 16.052019

Про важливість виявлення вірусу ВІЛ/СНІДу говорили в Ужгороді

Життя 3394

Сьогодні, 16 травня, в прес-центрі Закарпатської ОДА провели брифінг присвячений Всесвітньому дню пам’яті померлих від СНІДу (World Remembrance Day of AIDS Victims). Запрошені представники медичної сфери області, громадських організацій, державних установ розповідали про проблеми виявлення вірусу ВІЛ та їх вирішення.

Вперше Україна існує в умовах, коли пацієнтам з ВІЛ доступна сучасна терапія, яка дозволяє жити повноцінним життям. Але навколо питання СНІДу досі існує багато міфів, а тест на ВІЛ залишається тим, чого бояться та уникають більшість українців. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус.

Андрій Дем’яненко, голова правління БО «ЗБТ Мережі ЛЖВ» зауважив, що байдужість – основна проблема своєчасного виявлення вірусу СНІДу: «Це стосується насамперед власного здоров’я, адже якщо не буде здоров’я – не буде й життя. Ми намагаємося закликати людей по-іншому відноситися до свого здоров’я, а проходження тестування на ВІЛ допоможе діагностувати цю хворобу вчасно. Тим більше, зараз у закарпатців є доступ до відповідного лікування, своєчасної діагностики. Однак проблема не вирішується, бо ми завжди думаємо, що така біда нас торкнутися не може».

Начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи ДОЗ Закарпатської ОДА, Ольга Чемет, розповіла, що світова громадськість зіштовхнулася з жахливою епідемією СНІДу в далекому 1983 році. Проте, вона прогресувала такими швидкими темпами, що не тільки медики розуміли – потрібно щось робити аби зупинити її. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я наразі у світі проживає близько 42 млн осіб, інфіковані вірусом імунодефіциту. Щодня цей показник зростає на понад 12 тисяч осіб, які мають ВІЛ-позитивний статус – кожної секунди одна людина у світі помирає від СНІДу:

– Якщо раніше ми думали, що СНІД характерний для маргінальних груп населення, то сьогодні ми розуміємо – ця хвороба може бути в будь-кого. Дуже важливо, щоб інфіковані особи знали про свій статус та отримували антиретровірусну терапію.

Зауважимо, що така терапія дозволяє продовжити життя та його якість ВІЛ-позитивній людині, запобігти ускладненням.

У свою чергу Вікторія Білак-Лук’янчук, головний лікар Обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом наголосила, що Закарпаття має найнижчий показник ВІЛ-інфікованості не тільки по Україні, а й серед сусідніх країн. Вона розповіла, що пройти тест на ВІЛ можна у медичних установах, кабінеті сімейного лікаря та громадських організаціях. Так, за 2018 рік протестовано близько 73 тисячі закарпатців. У 179 з них підтверджено ВІЛ-інфекцію. Діагноз СНІД встановлено 78 особам. Лікування почали отримувати 114 осіб.

Довідково:

19 травня – Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я ця дата визначається кожну третю неділю травня. Мета – привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих. Вперше Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу відзначили в американському Сан-Франциско в 1983 році. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів. Через кілька років з’явився символ руху проти цієї хвороби – червона стрічка, яку активісти і просто небайдужі люди прикріплюють до свого одягу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах