82579
14:02 15.052019

Перечинська ОТГ розвиває туристичний потенціал. ФОТО

Життя 8438

Мальовнича природа, цікаві пам’ятники, а ще крафтові сири – Перечинщина має все для розвитку туризму. Власне, саме цей напрямок об’єднана територіальна громада обрала одним зі стратегічних до 2025 року.

Перечинська ОТГ створена порівняно недавно – 30 квітня 2017 року.

До неї увійшли 5 населених пунктів – місто Перечин, а також села: Сімер, Сімерки, Ворочово, Зарічево.

Наголос тут роблять саме на туризмі – попри всі перешкоди, об’єднана територіальна громада впевнено розвиває як «зелений», так гастрономічний, паломницький, а також спортивний туризм. Цьогоріч на ці потреби в ОТГ було виділено близько 100 тисяч гривень.

– Туристичний напрямок є одним із пріоритетних у нашій громаді, оскільки знаходимося на перетині головних туристичних шляхів: Львівщини, Свалявщини,  – наголошує голова ОТГ Іван Погоріляк. – Тож розбудовувати цю галузь ми розпочали з малого – навели порядок біля автостанції, де завжди проїжджають туристи. Там тривалий час була стихійна торгівля, а спільними зусиллями ми облаштували ринок, стоянку. Незабаром у нас буде День Перечина. У рамках святкувань ми плануємо відкрити музей старожитностей, де буде викладена історія нашого міста.

У нас тільки два готельно-ресторанні комплекси, тому туристичний збір невеликий. Для закарпатців він встановлений у межах 20 гривень, для іноземців на рівні – 50-ти. Звичайно, ми будемо боротися за нашого туриста, щоб йому було комфортно, щоб він був готовий витрачати кошти. У туристичному напрямку у нас ще багато запланованих проектів.

Перечинська ОТГ наразі знаходиться на початковій стадії розвитку туристичного напрямку. Насамперед треба сказати, що тут немає надто популярних туристичних об’єктів, де можна було б уже очікувати масового туриста. Але, тим не менш, проаналізувавши й зібравши усе, що є, місцеві фахівці з туризму намагаються розвивати наявний потенціал та покращувати його базу.

– На території Перечинської ОТГ є кілька туристичних родзинок, – розповідає начальник відділу економічного розвитку, західних інвестицій та туризму Перечинської ОТГ Іванна Тирпак. – Це Сімерський міст, який побудований на початку 1900 років, за технологією Ейфелевої вежі. Також у нас є «Лемківська садиба» – унікальний етнокультурний музей. Також ми розвиваємо паломницький туризм, оскільки  у нас є Хресна дорога. Із таких цікавих туристичних родзинок – це 200-річний дуб, Будиночок зубної феї та найбільша в Україні металева підкова. Зараз також ми проводимо роботи із завершення маркування туристичного маршруту, велотур «Перечинська біцигля». Його протяжність – 35 км. Перший забіг проведемо напередодні Дня Перечина. Незабаром ми хочемо реалізувати спільний грантовий проект із Польщею, аби розвивати наш музей. Зараз ми готуємо заявку на участь у проекті «Малі міста – великі враження». За рахунок цього проекту хочемо оживити музей, впровадити інтерактивні експозиції.

На території Перечинської ОТГ діють два готельно-ресторанні комплекси.

Їхні власники розповідають: туристів – вистачає, особливо у високі сезони.

Зазвичай це мандрівники, які їдуть транзитом і зупиняються на перепочинок у Перечині. І це туристи не тільки з України, але й з інших країн. Перечин часто відвідують білоруси, чехи, словаки, угорці. Утім, працювати є над чим. Як зазначають підприємці, покращувати потрібну усю інфраструктуру – ремонтувати дороги, навести нарешті лад із лісохімічним комбінатом, через який у місті та на його околицях стоїть специфічний запах, що відлякує туристів.

– Якихось суттєвих позитивних змін після об’єднання ми не помітили, – розповідає власник готельно-ресторанного комплексу «Турянська долина» Юрій Гуранич. – Щоб до нас їхали туристи, нам потрібно покращувати екологію. Перечин сумнозвісний лісохімічним комбінатом, який дуже псує повітря. У нас гарна природа, ліси, просто треба любити своє і працювати над цим: захищати природу, екологію, розробляти туристичні маршртути, покращувати інфраструктуру – тоді і турист буде їхати.

Цікавою принадою для туристів є сироварня «Перечинська мануфактура», де виробляють унікальні крафтові сири, які користуються шаленою популярністю. Цікаво, що сироварня базується в будівлі закинутого військового містечка, міська влада передала її у користування сировару Олексію Синельникову за плату в 1 гривню на рік.

Захоплення сироварінням в Олексія розпочалося із хобі, а закінчилося усе відкриттям успішної «Перечинської мануфактури сиру». Там, де колись був, склад зі зброєю, тепер варять сир. А сирні підвали розташували у колишньому бомбосховищі. Зараз тут варять близько півсотні різних видів сиру, і слава про нього розійшлася вже усією Україною. Для туристів тут проводять цікаві екскурсії.

За словами голови Перечинської ОТГ Івана Погоріляка, головне досягнення з часу об’єднання – це згуртування людей навколо ідеї, що тепер потрібно жити разом і разом вирішувати проблеми один одного.

Після об’єднання бюджет громади зріс у три рази, але з’явилося і більше зобов’язань.

– Нам вдалося організувати життя у всіх напрямках: освіти, культури, медицини, соціального захисту населення, – наголосив Іван Погоріляк. – Також ми зробили дороги. Станом на січень цього року на ремонт доріг у нас пішло 13 мільйонів гривень. 2 млн грн було виділено із фонду інфраструктурної субвенції, а все інше – це кошти із нашого бюджету (більше 10 млн грн). Також ми активно співпрацюємо з іноземними організаціями. Завдяки співпраці з угорським освітнім товариством нам вдалося відремонтувати внутрішні приміщення дитсадка «Веселка» на загальну суму близько 2 млн грн. Сьогодні на сесії ми проголосували за спільний закарпатсько-чеський проект із продовження ремонту цього дитсадка (загальна сума 1 млн 400 тисяч), а також зміни вікон у Перечинської ЗОШ (1 млн грн). Ще нам вдалося відремонтувати будівлю урочистих подій РАЦС, а також зробити спортивний майданчик у сімерській школі та облаштувати внутрішні вбиральні. У Ворочеві та Зарічеві ми облаштували нову котельню на дровах. На інвестиційні проекти цьогоріч було виділено близько 8 млн грн. За ці кошти ми хочемо продовжити освітлення та ремонт вулиць, садочків, шкіл.

Загалом Перечинщина – досить цікавий край, з точки зору потенціалу та можливості для подальшого розвитку. Тож будемо сподіватися, що громада буде працювати над цим не покладаючи рук і вже незабаром на Перечинщину будуть їхати туристи не тільки транзитом.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Берегові провели підготовчі курси викладачів народних інструментів Закарпаття
12:53
На Тячівщині під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1 кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
Всі новини