82573
12:23 15.052019

Закарпатські захисники Вітчизни мають пільги на навчання у вишах

Життя 2606

Українським законодавством та підзаконним актами передбачені зміни щодо правового статусу учасника АТО, а також пільг та гарантій для цієї категорії громадян. Але в отриманні більшості соціальних пільг учасники АТО часто зазнають труднощів, а про деякі, передбачені діючим законодавством, гарантії вони навіть не знають.

З 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України № 2300-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти».

Законом надано право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах усім категоріям учасників бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та їхнім дітям. Зокрема, таку державну допомогу буде надано особам, які брали безпосередню участь в АТО, у тому числі у складі добровольчих формувань, що в подальшому були включені до складу Збройних сил України та інших утворених, відповідно до Законів України військових формувань та правоохоронних органів, учасникам бойових дій на території інших країн.

Відповідні зміни внесені до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про професійно-технічну освіту», «Про охорону дитинства», «Про вищу освіту».

Вчитися за пільговою системою можуть як самі учасники бойових дій, так і їхні діти, а також діти тих, хто помер внаслідок захворювання, одержаного в АТО та особи з інвалідністю внаслідок війни.

Така підтримка надається дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчання, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Допомога може надаватися у формі:

– виплати соціальної стипендії;

– повної або часткової оплати навчання за рахунок бюджетних коштів або шляхом надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

– безоплатного проживання в гуртожитках;

– безкоштовного забезпечення підручниками, доступом до інтернету, до систем баз даних в навчальних закладах.

Діти, один із батьків яких загинув внаслідок поранення, отриманого під час захисту держави або зник безвісти у районі АТО мають право на першочергове зарахування до вищого навчального закладу.

Окрім того, члени сімей загиблих мають право на вступ поза конкурсом до державних та комунальних вищих навчальних закладів на бюджетній основі.

Щоб отримати пільгу, потрібно подати заяву до навчального закладу і написати, яку державну допомогу ви хочете отримати.

Також треба подати відповідні документи:

– учасники бойових дій подають посвідчення учасника бойових дій;

– діти учасників бойових дій подають своє свідоцтво про народження та посвідчення УБД (батька або матері здобувача освіти) ;

– члени сімей загиблих подають посвідчення члена сім’ї загиблого.

Якщо у навчальному закладі відмовляють у одержанні пільги, звертайтеся безпосередньо до керівника закладу.

І не бійтесь відстоювати свої законні права. А у випадку їх порушення звертайтесь до фахівців системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини