82553
12:07 15.052019

Хустський замок очима юних митців: у Хусті підбили підсумки унікального конкурсу. ФОТО

Життя 5477

Близько сотні юних митців міста над Тисою взяли участь у ексклюзивному мистецькому проекті – конкурсі дитячого малюнку “Хустський замок – свідок історії”. Захід два роки тому започаткувала громадська організація “Фойта” за підтримки управління освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради. Цьогоріч конкурс тривав з 15 березня по 30 квітня і зібрав унікальні дитячі роботи, на яких відтворена історія та сучасний стан легендарної архітектурної пам’ятки.

11-го травня у Хустській міській картинній галереї відбулося урочисте нагородження переможців та учасників заходу, серед яких як школярі, вихованці різних гуртків та студій, так і наймолодші хустяни – дошкільнята.

Відкрив церемонію нагородження представник ГО “Фойта” Юрій Іскра. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять людини, якій, власне, і належала ідея проведення конкурсу, яка всім серцем та душею вболівала за замок, його подальшу долю, справжнього патріота свого міста, Почесного громадянина Хуста – Івана Куделі. На жаль, минув рік, як його немає з нами, однак завдяки друзям та однодумцям його ідея не просто втілена в життя, а дає свої результати: привертає увагу підростаючого покоління до проблеми збереження культурної спадщини міста, розширює знання дітей та молоді про архітектурні пам’ятки рідного краю, виховує повагу до національної історії, гордості за славне минуле своєї Батьківщини, заохочує дітей та молодь до художньої творчості, розвиває їхній творчий потенціал тощо.

Оцінювало роботи юних майстрів пензля компетентне журі, до складу якого увійшли представники творчих спілок, мистецьких об’єднань, громадських організацій та представників відділу освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради. Брали до уваги актуальність та повноту розкриття теми, композиційне і кольорове рішення, художність (вміння естетично та зі смаком представити матеріал, колористика, композиція), оригінальність (нестандартний підхід і виконання).

“Можна сміливо сказати, що конкурс набирає обертів, а роботи з кожним роком стають професійнішими. Радує, що збільшується кількість учасників. Потрібно й надалі підтримувати цей захід, заохочувати дітей творити, не обмежувати їхні таланти. Вдячний діткам, їхнім батькам за чудовий вернісаж”, – поділився член журі, художник, директор міської картинної галереї Орест Цюпко.

Підсумовування конкурсу відбулося у трьох вікових групах: 3-6, 7-10, 11-15 років. У кожній із них визначили три призові місця. Тож цьогоріч переможцями конкурсу, володарями перших місць стали юні таланти Олександра Кивежді, Артем Карпинець, Тімея Майор. Почесні другі місця посіли Вікторія Рішко, Вікторія Вовчок, Леся Бровдій, треті – Неля Раковці, Данієла Кляп, Тамара Шеверя.

Свій малюнок 12-річна Леся Бровдій назвала “Минуле й майбутнє Хуста”, адже юна художниця переконана, що без минулого нема майбутнього, тому й намагалася відтворити в роботі історію та сучасний стан замку. Зізналася, малювалося легко й протягом одного дня, адже, каже, натхнення приходять зненацька, тож не можна його упустити.

Переможці та учасники заходу були нагороджені грамотами та подарунками, а завершенням мистецького свята став солодкий фуршет для юних митців.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини