82480
14:36 14.052019

Культурний центр імені Мігая Мункачі планують відкрити у Мукачеві

Життя 7520

Нещодавно уряд Угорщини, в рамках програми «Угорський дім», придбав будівлю колишнього австро-угорського банку в Мукачеві, яку планують перетворити в культурний центр угорської громади Закарпаття. Про це йшлося під час прес-конференції 13 травня.

Того ж дня відбулася спільна нарада представників угорських громадських організацій та духовенства під керівництвом уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежо. Основним питанням для обговорення стало змістове наповнення культурного центру, що носитиме ім’я видатного художника Мігая Мункачі.

Іштван Грежо розповів, що ця велична будівля стане домом для угорських культурних, соціальних, політичних організацій. На першому поверсі, згідно з планом, розмістять великий зал для урочистих подій. Також ведуть перемовини з угорським банком «ОТР», якому запропонували зайняти декілька приміщень. Крім того, планують задіяти й подвір’я колишнього австро-угорського банку – хочуть створити там туристичний центр.

Ще однією прикрасою культурного центру імені Мігая Мункачі стане скульптура видатного живописця. Їі планують створити з гіпсової форми, виліпленої ще до Першої світової війни – вона дотепер зберігається у стінах замку «Паланок».

Уповноважений угорського уряду також повідомив про підтримку проекту міським головою Мукачева Андрієм Балогою. Він обіцяв посприяти у якнайшвидшому отриманні необхідних для реконструкції будівлі документів.

Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради, зауважив, що ця будівля стане цінним надбанням угорської громади Мукачева. А ще, крім громадських організацій, тут будуть й офісні приміщення, великий конференц-зал, виставкова зала. Однак для втілення всіх задумів потрібно провести відповідне перепланування будівлі, підлаштувати її для нових потреб.

Єлизавета Корольова, голова Мукачівського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС», наголосила, що нарешті угорська громада Мукачева зможе проводити заходи у власній будівлі. Таким широким жестом Угорщина вирішила багато проблем, адже раніше для проведення великих зібрань чи концертів потрібно було шукати приміщення в оренду чи проводити заходи в будівлі угорськомовної школи міста або ліцею. І не завжди для всіх було місце.

Наразі планують розпочати ремонтні роботи, які згідно з підрахунками триватимуть більше року. Тож відкриття заплановане на осінь 2020 року.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах