82435
12:00 14.052019

У закарпатському Доробратові встановили унікальну пам’ятну стелу жителям села, які загинули за батьківщину. Фото, Відео

Життя 15956

12 травня у селі Доробратово, що на Іршавщині, за ініціативи громадської організації «Відродження і розвиток с. Доробратова» і за сприяння Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ-КМКС») та уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежо відкрили унікальну пам’ятну стелу. Цей проект було реалізовано за грантової підтримки Фонду «Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.».

Під час відкриття стели голова ГО «Відродження і розвиток с. Доробратова» Михайло Михайлович Садоха зазначив: «Слова не зможуть передати мої емоції сьогодні. Але я хочу щиро подякувати всім тим, хто долучився до цієї справи – і дослідникам, які провели колосальну роботу із вивчення архівних документів, і доробратівчанам, які поділилися власними сімейними фотографіями та спогадами про своїх родичів, і голові сільської ради та депутатському колективу села за сприяння у виділенні земельної ділянки.

Наша організація підготувала ряд пропозицій для грантової підтримки цього проекту і надіслала до українських грантових програм, але всі вони були відхилені. А для отримання європейських грантів потрібно мати надійного партнера. І тоді я звернувся до ГО «ТУКЗ-КМКС», щоб у рамках відновлення та збереження спільної історичної спадщини народів Європи втілити цей проект. Дякую Вам від імені всіх доробратівчан, Гейзо Людвіговичу, за підтримку у цьому проекті. Дякую, пане Іштване Грежо, завдяки Вам ми отримали грантову підтримку.

Також дякую всім тим, хто з боку обласної, районної та сільської влади долучився до реалізації цього проекту. І хочу завершити словами Папи Римського Франциска, який кілька днів тому, згадуючи Другу світову війну, зазначив: «Священних війн немає, священним є лише мир, тільки він, як промінчик сонця, з’єднує людство з Богом». І я бажаю всім нам миру».

Слова вдячності всім дотичним до цієї події висловила і Мира Максименко – голова національно-культурного єврейського товариства «Шолом». Так, пані Мира зазначила: «Чи знаєте ви, що означають слова «Шолом алейхем?» «Мир вам» – саме так перекладаються ці слова. Мир усім Вам, доробратівчани та гості заходу. Ми тут ніби повернулися у ті складні та небезпечні часи. Ці події були наповнені полум’ям. Полум’ям, котре жалило і спалювало, горіло і знищувало. Сьогодні маємо бути дуже пильними і маємо гасити всі прояви жорстокості, щоб потім не було запізно».

Іштван Грежа у своєму виступі зазначив: «Шановні пані та панове! Я від імені угорського уряду вітаю всіх жителів села Доробратово. Для нас було дуже важливо долучитися до реалізації встановлення цього пам’ятного знаку. Я думаю, що це унікальна стела – через події визвольної війни 1848-49 рр., першої і Другої світових воєн та Голокосту ми тут можемо пом’янути безневинних жертв вашого села. І сьогодні тут, у затишному скверику, ми стоїмо і бачимо, як багато доробратівчан померли за свою батьківщину. Тому ми, всі тут присутні, маємо обов’язок – пам’ятати про те, що кожна крапля крові, пролита під час цих подій, волає до неба і благає нас ніколи не повторювати подібних помилок.

Всі ці імена вибиті на камені, це імена людей, на яких чекали вдома. Вони були батьками і дітьми, братами і сестрами, сусідами і друзями. І ми маємо пам’ятати про них. Хай спочивають із миром всі ці померлі. Ще раз дякую всім за запрошення і хай оберігає всіх нас Господь Бог».

Слова вдячності висловив і Мендель Вільгельм – головний рабин міста Ужгорода і Закарпаття. Також від громади села вдячність висловили доробратівчанка – Ірина Михайлівна Олексик та сільський голова Назар Ігоревич Коцовський.

Наприкінці заходу пам’ятну стелу було освячено. І на завершення всі присутні поклали вінки та квіти до підніжжя пам’ятного символу боротьби за рідну землю.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини