82031
16:05 9.052019

В Ужгороді відбулися урочистості до Дня перемоги над нацизмом. Фото. Відео

Життя 5910

8 травня в Україні та по всій Європі відзначили День пам’яті й примирення, а нині проходять заходи з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

В обласному центрі Закарпаття урочистості вже традиційно розпочалися на українсько-словацькому кордоні: керівники області та міста, дипломати, представники ветеранських організацій, правоохоронних та силових структур, громадськості, військові, духовенство поклали квіти до підніжжя пам’ятника “Україна – визволителям”, продовжилися заходи на площі Кирила і Мефодія біля пам’ятника “Добровольцям Закарпаття – учасникам Другої світової війни”. Відтак сотні краян прийшли на Пагорб Слави, поклали квіти до могил Героїв, які загинули на Сході України, та до Вічного вогню.

– Звісно День Перемоги святкується не так, як за радянських часів. Тоді ми святкували щось одне, зараз значення цього свята змінилося, – розповідає перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС» Йосип Борто. – Нині ми святкуємо перемогу над фашизмом, перемогу миру над війною. Як бачимо, усі присутні мають святковий настрій. Ми пам’ятаємо жертви Другої світової війни. Мільйони людей загинули тому, що в європейській політиці перемагав радикалізм та шовінізм, а на чолі великих держав були диктатори. Звісно, ми винесли з цих війн важливий урок. З цими явищами потрібно боротися одразу, як тільки вони виникають. На щастя, у нашій країні демократія. Утім, на Сході нашої держави досі йде війна і потрібно зробити усе можливе, щоб її якнайшвидше завершити. Нам потрібен мир, який є запорукою розвитку України. На Закарпатті панує мир, толерантність, дружба між народами. Ось це все і потрібно нам зберегти!

Хвилиною мовчання та військовим залпом вшанували всіх полеглих у боях. Ужгородці та гості міста приходили на урочистості цілими сім’ями, аби вшанувати Героїв. Також на святі були присутні ветерани, яких з кожним роком стає дедалі менше.

– Для мене це свято пов’язане із спогадами, які є для мене дорогими і які не викреслити з мого життя. Я пам’ятаю війну і все що з нею пов’язане. У 1945 році я поступив у Дніпропетровське артилерійське училище, – розповідає військовий полковник Володимир Доля. – Загалом у мене трудового стажу 64 роки!

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – державне свято та вихідний день в Україні, який офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року. Прийшло на заміну радянському святу “День Перемоги”, яке відзначали в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах