81377
12:26 3.052019

Закарпаття отримало 26-томну монографію історії Угорщини

Життя 2683

Урочиста передача зібрання під назвою «Графства і міста Угорщини», авторства історіографа Шаму Боровскі (1860 – 1912), відбулася учора, 2 травня, в приміщенні ректорату Ужгородського національного університету, що на площі Народній.

Ця серія книг являє собою енциклопедію з історії державності, географії, мистецтвознавства, етнографії, природознавства, військової справи, освіти та економіки.Уряд Угорщини зробив такий подарунок усім угорським громадам, що проживають на території інших європейських країн – для кращого розуміння історії предків та власної ідентичності.

Видання отримають закарпатські угорськомовні громадські та релігійні організації, навчальні заклади та бібліотеки.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгороді, зауважив, що зміст монографії має велике значення, адже після розпаду Радянського Союзу вперше перевидали таку значиму роботу.

– Сподіваюсь, що подаровані видання зможуть відкрити для когось нові сторінки історії, переживати їх читаючи рядки – цим самим розуміти ким були твої предки та яка їхня роль у світовій історії.

Генеральний консул також розповів, що спільно зі своїм колегою з берегівського дипломатичного представництва намагалися максимально справедливо розподілити фоліанти між угорськомовними організаціями Закарпаття, адже мали обмежену кількість. Проте їх отримають й університети, де знання з них черпатимуть науковці, й бібліотеки, де до них матимуть доступ усі бажаючі. Загалом передадуть близько 50 комплектів зібрання. Разом з тим, 14 примірників монографії, перекладеної на англійську мову, отримають дипломатичні установи в інших регіонах України – у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях.

Додамо, що останній том монографії, про історичний комітат Шомодь (знаходився в західній частині Королівства Угорщина) вийшов через два роки після смерті Шаму Боровскі у 1914 році.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах