80938
09:33 28.042019

Мобільна свобода: українці нарешті можуть змінювати оператора, зберігаючи свій номер телефону

Життя 4025

З 1 травня 2019 року на українців чекає повна мобільна свобода. Нарешті можна буде зберегти свій номер телефону після зміни мобільного оператора. На цю послугу українці чекали близько 20 років.

Адже іноді мобільний номер – це ціле життя. До нього прив’язані банківські та дисконтні картки, акаунти у соцмережах, його знають твої друзі, рідні та клієнти.

Послуга перенесення мобільних телефонних номерів (англ. mobile number portability, MNP) була запущена у 1999 році у Великобританії, Нідерландах та Гонконгу. У розвинених країнах Європи вона працює з початку 2000-х років.

Потреба в послузі MNP стала очевидною після масового поширення мобільного зв’язку. Щоб змусити мобільних операторів підвищувати якість послуг і знижувати їхню вартість, абоненти отримали можливість зберігати свій телефонний номер навіть після переходу до іншого оператора.

Тому з кінця 1990-х років уряди багатьох країн почали вимагати від операторів забезпечувати перенесення телефонних номерів за бажанням абонентів.

В Україні про це заговорили не так давно. Закон, який передбачав збереження номера при зміні оператора, у нас з’явився ще в 2010 році. Очікувалося, що роком пізніше запуститься і сама послуга, але процес загальмувався. Перший тендер провели тільки в 2016 році, після цього почалися тривалі судові розгляди із взаємними звинуваченнями від компаній, які брали участь у тендері. Однак Українському державному центру радіочастот (УДРЦ) все-таки доставили необхідне обладнання, а Національна комісія з держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації назвала точні терміни запуску нової послуги – 1 травня 2019 року.

Готовність до запуску послуги також підтвердили всі найбільші оператори мобільного зв’язку.

– Компанія Vodafone готова надавати послугу перенесення абонентських номерів – MNP, – зазначає Ярина Бравчук, експерт відділу зв’язків із громадськістю Vodafone Україна. – Для цього абонент будь-якого іншого українського оператора зможе після 1 травня 2019 року звернутись у центр обслуговування Vodafone і подати заяву про бажання використовувати свій номер разом із кодом і при цьому користуватись тарифами та послугами Vodafone. Не пізніше 3-х робочих днів із моменту подання заяви номер вже буде обслуговуватись у мережі Vodafone. Перенесення номеру відбувається у будні протягом робочого часу. За бажання абонент може сам визначити зручний для себе день та час переходу.

Єдина умова – абонент має бути зареєстрований у свого оператора. Контрактним абонентам цього робити не потрібно. А для анонімного абонента передплати, який захоче перенести свій номер разом із кодом у мережу Vodafone, потрібно зареєструватись або онлайн, або в магазині свого оператора, надавши документи, що підтверджують особистість. Детальні умови реєстрації, будь ласка, уточнюйте у свого оператора.

У компанії Vodafone наголошують, що вартість послуги поки не визначена. Утім, очікується, що вона буде безкоштовною. Змінювати мобільного оператора можна буде не частіше, ніж один раз на місяць.

Тож наразі Vodafone готовий приймати абонентів, а також робить усе можливе, щоб у його теперішніх клієнтів не виникало бажання змінити оператора.

Один із найбільших українських операторів телекомунікацій «Київстар» також зацікавлений у тому, щоб послуга перенесення номера Mobile Number Portability (MNP) з 1 травня 2019 року почала свою роботу бездоганно у всіх компаній мобільного зв’язку. Про це розповів президент компанії «Київстар» Олександр Комаров.

– «Київстар» відповідально підійшов до організації доступності MNP у своїй мережі та підготував усі системи і процедури до запуску послуги. Ми зацікавлені в тому, щоб послуга MNP з 1 травня працювала бездоганно у всіх компаній мобільного зв’язку й абоненти, які хочуть перейти в нашу мережу, зберігши свій номер телефону, могли це зробити швидко і безперешкодно, – повідомив Комаров.

За його словами, у компанії «Київстар» майже 26,5 мільйона клієнтів, а за результатами 2018 року – найнижчий «середній чек» витрат абонентів і найнижчий відтік абонбази серед усіх операторів мобільного зв’язку.

Lifecell також готовий до впровадження принципу MNP і не бачить ніяких перешкод для сучасного запуску. У компанії попереджають, щоб усі абоненти, які хочуть скористатися послугою MNP, попередньо пройшли реєстрацію у свого оператора, поки це можна зробити дистанційно, не відвідуючи магазин. Про це повідомила прес-служба оператора.

– Так, ми готові до запуску MNP 1 травня. Зараз йде тестування як бізнес-процесів перенесення номерів, так і телеком-сервісів, які повинні безперебійно працювати в умовах перенесення, тому ми не бачимо ніяких перешкод для своєчасного запуску, – повідомили в компанії. – Lifecell завжди був драйвером впровадження цієї послуги в Україні, тому ми готувалися заздалегідь і чекаємо 1 травня, коли кожен абонент стане реальним власником свого номера та отримає можливість вільно вибирати оператора відповідно до якості послуг, вартості і наявності всіх необхідних сервісів.

– Що стосується прогнозів – проведені дослідження і опитування засвідчують, що послугою можуть зацікавити до 10% абонентів на ринку. Але це не означає, що всі прийдуть подавати заяву на перенесення номера 1 травня. Багато буде залежати від того, наскільки вдасться спростити цей процес для абонента і пояснити користувачам, що нарешті в Україні також існує цивілізований спосіб змінити мобільного оператора, орієнтуючись на якість послуг і привабливість пропозицій, а не на те, який номер знає його оточення, – відзначили в прес-службі lifecell.

Тож вже незабаром оператори повинні повідомити абоненту про готовність почати технічну процедуру перенесення номера. Під час перенесення абонент може залишатися без зв’язку не більше трьох годин. Вартість переходу повинна бути доступною.

У свою чергу користувачі залишилися задоволеними такими новинами. Кажуть, дуже добре, що нарешті мобільне рабство буде відмінене. Не подобається робота твого оператора, його тарифи та якість послуг – спокійно відмовляєшся, переходиш на той, який тебе влаштовує.

– Я вже давно хочу перейти на інший мобільний оператор. Зараз є такі вигідні тарифи! А я плачу страшні гроші за мобільний зв’язок та Інтернет. Мене роками стримувало те, що мій постійний номер у мене вже давно і його всі знають. Тож я вважаю – це чудова послуга. Як тільки вона запрацює, я не роздумуючи зміню оператора, – розповів ужгородець Василь Маркович.

Наразі Україна залишається чи не єдиною країною в Європі, де немає послуги MNP. В інших пострадянських країнах послуга зі збереження номера під час переходу на інший тариф давно реалізована. За попередніми підрахунками, змінити оператора зі збереженням свого номера готові близько 2 млн українців.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини