80249
14:09 16.042019

Слідами таємничого ордену: єдиний в Україні замок тамплієрів з висоти пташиного польоту

Життя 8224

Якщо ви закохані в середньовічну історію і прагнете побачити Закарпаття, але втомились від метушні міст та колег-туристів, які окупували замки в Мукачеві, Ужгороді та Хусті, то Середнє – той варіант, який задовольнить всі ваші побажання. Запасайтеся романами про хрестоносців, беріть з собою даму серця і гайда на пошуки скарбів – орден Бідних Лицарів Христа та Храму Соломона насправді був дуже багатим!

Назва Середнє якнайкраще підходить цьому населеному пункту, що лежить рівно посередині між Ужгородом та Мукачевом. Селище відоме на всю Україну руїнами замку тамплієрів – єдиною пам’яткою оборонної архітектури таємничого середньовічного ордену, яка збереглась до сьогоднішніх днів.

Правда, поняття слова «збереглась» аж надто відносне. Фортецю збудували в 1146 році на кошти Фруа де Барманьє, капелана Закарпаття з 1146 по 1160 роки. Починаючи з 1312 року орден тамплієрів було розформовано і замок неодноразово змінював власників, потрапляв в епіцентр міжусобних воєн між дворянськими родами та цілими країнами.

Сьогодні руїни заховані на одній з непримітних вуличок Середнього, їх добре видно з траси «Київ-Чоп». Потрапити на місце де колись діяв один з найвідоміших християнських військових орденів легко: і зі сторони Мукачева, і зі сторони Ужгорода сюди веде досить комфортна асфальтована дорога. Головний орієнтир і знак що ви майже на місці – будівля старого млина і невеличкий казковий мостик поряд. Далі дорога не така привітна, але цілком прийнятна і для пішої прогулянки, і для візиту на авто. І от нарешті місце абсолютного спокою, яке тільки трошки псують автомобільні покришки, складені неподалік середньовічних мурів невідомими добродіями. Насолоджуйтесь тишею, посеред стін в яких колись лунало гасло: Non nobis, Domine, non nobis, sed tuo nomini da gloriam! Ora et labora!

«Карпатський об’єктив» спробував поглянути на унікальний куточок історії Європи з висоти пташиного польоту і залюбки ділиться з нашими читачами побаченим.

Станіслав ШУХ

Відео: Олександр САБО

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах