79734
17:40 11.042019

В Ужгороді розпочав свою роботу Міжнародний консорціум університетів. Фото

Життя 2870

11-12 квітня 2019 року місто над Ужем приймає гостей у рамках розширеного засідання Міжнародного консорціуму університетів за участі органів місцевого самоврядування. Основною темою заходу є – співпраця університетів та місцевих громад у реалізації спільних проектів й ініціатив. До роботи у Міжнародному консорціумі університетів керівництво Ужгородського університету за сприяння Ужгородської міської ради запросили керівний склад вищих навчальних закладів нашої держави і університетів Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії та Хорватії та високоповажних гостей з числа дипломатичного корпусу Закарпаття.

Як відомо, метою створення цього консорціуму є налагодження і координація міжінституційної співпраці у сферах академічної мобільності, наукових досліджень, технологічних розробок та інновацій, підвищення конкурентоспроможності у національному та міжнародному масштабах.

З вітальними промовами перед його учасниками виступив ректор УжНУ професор Володимир Смоланка. Він зазначив, що «у квітні 2015 року ми стали ініціаторами і засновниками Міжнародного консорціуму університетів, який є зручним інструментом для наукової та освітньої співпраці, академічної мобільності. Сьогодні, на четвертому засіданні Міжнародного консорціуму ми хочемо закцентувати нашу увагу на питанні співпраці університетів та місцевих громад. Ми також очікуємо, що наші друзі з інших університетів поділяться своїм досвідом». Міський голова Богдан Андріїв також привітав всіх присутніх з початком роботи заходу та побажав отримати від відвідин Ужгорода і позитивні емоції, адже саме зараз розпочався сезон цвітіння сакур.

До привітань всім учасникам консорціуму долучилися і дипломати, – Ласло Куті, – перший заступник Генерального консула Угорщини у м. Ужгород та Яна Дворецка, – консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді. Зокрема, пан Ласло подякував за запрошення взяти участь у такому заході і зауважив, що тема, яку обрали собі в якості проблеми для обговорення ініціатори заходу є надзвичайно актуальною, адже співпраця університеті в і місцевої влади може закумулювати надзвичайно цікаві та корисні для місцевих громад проекти та ініціативи. Пані Яна Дворецка також подякувала за високу честь бути присутньою на засіданні консорціумі і зазначила, що Словацьке консульство завжди підтримуватиме такі ініціативи, адже такі заходи є дуже важливими для пошуку нових ідей та друзів.

До привітань також долучилися проф. Микола Оніщук – ректор Національної школи суддів України, проф. Ян Благослав Лашек – член Колегіуму ректора Карлового університету у Празі, Віктор Бедь – ректор Карпатського університету ім. А. Волошина та інші гості.

В рамках роботи консорціуму працюватимуть дві секції – «Співпраця університетів з органами місцевого самоврядування, молодіжними організаціями, бізнесом» та «Транскордонне співробітництво та фонди ЄС: досвід і практика університетів та міст».

Зокрема, у рамках першої секції своїм досвідом вже поділився Золтан Сенеш – державний адміністратор департаменту соціальної та громадської освіти міської ради м. Ніредьгаза (Угорщина). Темою його виступу стала «Співпраця з університетами з точки зору міських органів влади Ніредьгази».

Крім роботи гостей нашого міста чекає і культурна програма – участь у фестивалі «Sakura Wine Fest», винна дегустація та прогулянки відомими далеко за межами Закарпаття сакуровими алеями Ужгорода.

Юрій КОПИНЕЦЬ, фото автора

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах