79317
16:42 8.042019

Закарпатська майстриня створює унікальні «шкрябанки»

Життя 6124

Роботи талановитої художниці Тетяни Бартош можна побачити у Чинадіївському замку «Сент Міклош». Ця  писанкарка отримала авторське свідоцтво на виготовлення шкрябаноклкою. На один витвір витрачає від тижня до місяця. У колекції, виставленій в замку, понад 10 робіт. Решту – роздарувала чи продала. Найвідоміші з робіт – копії картин Леонардо да Вінчі “Монна Ліза”, Рембрандта “Портрет старої”. 

Шановні туристи, коли будете на Мукачівщині, то завітайте до Чинадієва, побувайте в замку – унікальній пам’ятці архітектури XIV—XIX століть.

41-річна Тетяна Бартош із села Чинадійово Мукачівського району Закарпаття робить шкрябанки. На відварених у лушпинні цибулі яйцях лезом ”Нива” вишкрябує унікальні портрети.

Жінка зустрічає у своїй майстерні в старовинному замку ”Сент-Міклош” в центрі села. Тут вона мешкає з чоловіком Йосипом, художником.

– Курячі яйця загортаю в лушпиння цибулі й довго відварюю, доки не стануть коричневими. Яєчко має бути гладеньке – інакше малюнок не вийде. Гусячі або качачі яйця майже не використовую – вони шорсткі, із великими порами. Зробила на такому яйці лише одну шкрябанку – копію картини ”Спляча Венера”.

На роботу над кожним яйцем йде від тижня до місяця. Один виріб коштує $400–500. У колекції художниці 15 шкрябанок. Решту продала або роздарувала.

– У стаканчику яйце через два-три роки псується: розриває внутрішній тиск. Якщо зберігати в лежачому положенні – протримається десятки років, – радить майстриня.

Показує колекцію:

– Ось – копія картини Леонардо да Вінчі ”Мадонна із квіткою”. На ”Мону Лізу” пішов цілий місяць роботи. Це – копія Рембрандта ”Портрет старушки”, Мікеланджело – ”Пієта”.

У лютому 2008-го художниця отримала замовлення вишкрябати на яйці портрет президента Віктора Ющенка.

– Обласний прокурор Юрій Бенца приніс мені портрет Ющенка і попросив вишкрябати за півтора тижні, до 23 лютого (дня народження президента. – ”ГПУ”). Ледве встигла. Я грошей із нього не взяла. Тільки сказала, що долучаюся до подарунка президентові. Хоча навряд чи Ющенко побачив яйце — багато подарунків до нього не доходять, чула.

Бізнесмени й депутати просять вишкрябати на яйцях їхні портрети. Також часто замовляють сюжети на релігійну тематику.

– Готую каталог шкрябанок, тому всі фотографую. Хоча через округлість яйця вони важко піддаються фотокамерам, – каже Тетяна Бартош.

”Портрет старенької” Рембрандта Тетяна Бартош створила у 2005 році

Репродукцію ”Джоконди” Леонардо да Вінчі художниця вишкрябала 2006 року.

Репродукцію ”Джоконди” Леонардо да Вінчі художниця вишкрябала 2006 року.

Одну зі своїх перших робіт ”Мадонна з дитиною” (2001) художниця Тетяна Бартош робила місяць.

Сніжана Русин, “Газета по-українськи”

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини