78801
12:34 1.042019

Ужгородські бібліотекарі навчалися медіаграмотності

Життя 2559

На базі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка 29 березня відбувся тренінг “Практична медіаграмотність для бібліотечних фахівців”

Працівники Закарпатської ОУНБ та Ужгородської центральної міської бібліотеки дізнавалися про сучасні види мас-медіа, ознайомилися з найрозповсюдженими видами маніпуляції та пропаганди, які використовує медіа аби впливати на нашу свідомість та навчились методам захисту, які можуть допомогти відрізняти правду від брехні. Наочні приклади та відео допомогли ще більше побачити як легко можна зманіпулювати нами, проте розвиваючи навички критичного мислення можна не піддаватися на такий влив.

Особливо критично нам треба ставитися до агітацій під час передвиборчих кампаній. На що потрібно звертати увагу та як не піддатись на маніпуляції, а зробити виважений та особистий вибір, учасникам тренінгу допомогло практичне заняття з пошуку фактів “Не вір – перевір” (розробка IREX), яке провела Вікторія Замула, працівник ІРЦ “Вікно в Америку”.

Не оминуло уваги й соціальні мережі, які по праву можна назвати розсадниками фейкових повідомлень. Бібліотечні фахівці отримали практичні поради на що потрібно звертати увагу аби не стати жертвами маніпуляторів, а натомість використовувати соціальні мережі як платформу для створення свого власного чи професійного інформаційного контенту.

Медіаграмотність – це вміння, яке не можна розвинути за один день. Йому треба навчатись постійно. Проте бути медіаграмотним сьогодні вкрай важливо. Ми, як бібліотечні фахівці, повинні розуміти це, оскільки ми є збирачами інформації. Бібліотеки повинні стати тим осередком, де будь-який користувач може мати можливість отримати якісну інформацію та розвивати свою медіаграмотність.

Тренінг відбувся в рамках проекту “Local voices. Global changes”, який реалізовує інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку” у співпраці з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за сприянням Посольства США.

Любов Толстова, керівник ІРЦ “Вікно в Америку”

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини