78323
20:52 23.032019

Перші практичні кроки зі збереження архітектурної спадщини замкового комплексу в місті Хуст розпочато

Життя 3901

Днями до Хуста з робочим візитом приїхала команда столичних фахівців на чолі з керівником державного науково-дослідного та проектного інституту “УкрНДІпроектреставрація” Василем Тимковичем. Протягом тижня спеціалісти вивчали стан руїн унікальної пам’ятки архітектури – Хустського замку, проводили заміри, фотофіксацію, відбір взірців мурування, аби зібрати потрібний матеріал для розроблення проектної документації на проведення протиаварійних робіт.

Передувала цьому зустріч фахівців із міським керівництвом, представниками громадської організації “Фойта” та учасниками благодійного фонду “Відродження. Замок Хуст”, на якій було узгоджено укладання договору (на виконання наукового проекту).

“Ми приїхали у повному складі фахівців (головний архітектор інституту, начальник відділу ландшафтної архітектури, фахівці з історико-архітектурного плану, спеціалісти, які займаються фотофіксацією об’єкта), котрі будуть проводити дослідження пам`ятки архітектури та містобудування національного значення ХІV-XVII ст. – руїн Хустського замку. Першочергово нам потрібно зберегти те, що залишилося, тому найперше ми займаємось розробленням проектної документації на протиаварійні роботи. Наразі набираємо так званий “польовий” матеріал, який, звісно, оброблятимемо в Києві, щоб підготувати документацію для виконання проекта”, – поділився директор інституту Василь Тимкович.

Зі свого боку міська влада запевнила фахівців у сприянні та підтримці, адже  руїни Хустського замку – унікальна пам`ятка архітектури, яку потрібно зберегти для нащадків. Насамперед на зустрічі йшлося  про проведення робіт для безпечного відвідування пам`ятки туристами. Також, за словами керівництва міста, окрім укладання угоди зі столичними фахівцями, проводиться робота над реалізацією транскордонного проекту з відновлення дорожнього покриття до самої брами замку, з відповідним благоустроєм призамкової території.

“Це визначна подія для всіх нас – учасників стратегічного проекту зі збереження замку Хуст, оскільки за останні 30 років це перші конкретні кроки з відновлення пам’ятки. Власне зі свого боку учасники благодійного фонду “Відродження. Замок Хуст” гарантують всебічну допомогу в наукових дослідженнях та співфінансування необхідних заходів”, – запевнив голова фонду Шерегій Богдан.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах