78186
12:35 21.032019

Начальник Закарпатського ОУЛМГ провів брифінг із представниками мас-медіа за підсумками 2018 року

Життя 6260

Напередодні Міжнародного дня лісів, 20 березня, у прес-центрі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства головний лісівник краю Валерій Мурга поспілкувався із представниками мас-медіа. На прес-конференції також були присутні перший заступник начальника Ігор Коцур та заступник начальника Василь Кий. Насамперед Валерій Мурга подякував медійникам за співпрацю і за об’єктивне висвітлення роботи закарпатських лісівників. Адже останнім часом їхня робота під пильним наглядом не тільки преси, але й активної громадськості населення. А ще Валерій Мурга оголосив про старт довготривалої акції: «21 березня, в Міжнародний день лісів, по всій країні, і зокрема на Закарпатті, стартує акція «Майбутнє лісу в твоїх руках». Акція із закладання лісових культур триватиме місяць у всіх без винятку лісгоспах області, працюватимуть лісівники щоденно.

«Передбачається заліснити 726 га по території всієї області, відповідно використають для цього 7, 7 млн саджанців. Основні породи, якими заліснюватимуть ділянки на Закарпатті, — це ялина, ялиця, бук, дуб, ясінь, дуб червоний та модрина», — повідомив Валерій Мурга.

Крім того, під час брифінгу очільник обласного управління лісового господарства відзвітував журналістам про розвиток туризму. За останні роки, крім власне ведення лісомисливського господарства, збудовано 32 рекреаційні пункти та 207 місць відпочинку. І ця робота триває й нині: на початку березня представники Закарпатського ОУЛМГ, разом із членами ГС «Регіональна туристична організація Закарпаття», підписали Меморандум щодо співпраці у сфері розвитку туризму. І вже є перший результат цієї спільної роботи – відновлення Закарпатської туристичної стежки, якій цього року виповнилося 100 років.

Зважаючи на громадську думку, Валерій Мурга зауважив, що за останні роки обсяги заготівлі деревини зменшилися на 300 тисяч кубометрів: «А це достатньо відчутно для Закарпаття, і зараз наша заготівля становить 1 млн 171 кбм ліквідної деревини, з них ділової – 411 тис. кбм. Ми поступово переходимо на вибірковий спосіб вирубування».

Не оминув очільник Закарпатського лісового та мисливського господарства й проблемні питання. Чи не найважливіше – незаконні вирубки лісу. В тому регіоні, де нема свого газу, населення більше вирубує деревину, яку використовує на паливні дрова, в деяких регіонах існують «команди», які вирубуютбь цінну деревину. Протягом 2018 року зафіксували понад 300 таких випадків, було порушено 20 кримінальних справ. І це заслуга не тільки самих лісівників, але й громадськості, а також результат співпраці з правоохоронними органами, зазначив В.Мурга. До посадових осіб державної лісової охорони, які допускали порушення вимог лісового законодавства протягом минулого року, були вжиті заходи дисциплінарного впливу, а саме: притягнуто до дисциплінарної відповідальності 55 осіб, у тому числі звільнено із займаних посад 6.

Загалом головний лісівник півтори години відповідав на актуальні питання щодо роботи управління. Як зазначив Валерій Мурга, управління спрацювало позитивно. Усі підприємства є прибутковими. Чистий дохід від реалізації продукції порівняно з 2017 р. зріс на 208,9 млн грн. (124%). А до державного бюджету закарпатськими лісівниками було сплачено 258,5 млн грн.

На сьогодні Закарпаття за лісистістю і запасами деревини займає перше місце в Україні! Площа земель лісового фонду Закарпатської області становить 588,9 тис. га. Тут ліси ростуть на площі 588,9 тис. га, а загальний запас деревини становить 207,5 млн куб. м.

Брифінг знову показав, що Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства працює злагоджено і надалі залишається максимально відкритим для журналістів та представників громадськості.

Анна ПАЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини