78179
12:28 21.032019

Угорська громада Рахівщини відзначила річницю революції

Життя 5305

У неділю, 17 березня, в Ясінянській угорськомовній школі №1 зібралася угорська спільнота для вшанування 171 річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1848 – 1849 років.

Для всіх угорців, що проживають у Карпатському регіоні, це знаменна дата, пам’ять про яку закарбована в серці кожного незалежно від віку. Саме 15 березня 1848 року угорські студенти, молоді письменники виборювали, відстоювали права й свободи для майбутніх поколінь. У доленосну ніч Шандор Петефі, поет, ім’я якого знайоме не тільки в Угорщині й на Закарпатті, а в усьому світі, написав свій вірш, що став Гімном всієї революції.

Тож у недільний день зала школи прийняла гостей таких самих угорськомовних шкіл, садочків та недільних шкіл, як і Ясінянська. Урочистості, присвячені важливій для угорців даті, вже вдруге проводилися на районному рівні. Тож це своєрідне започаткування нової традиції. Вірші, танці, пісні привезли з Великого Бичкова, Ділового, Рахова, Свидівця та Кобилецької Поляни.

Й звісно, як без поважних гостей… На урочисте вшанування завітав др. Петер Ердеі, провідний консул Угорщини в Берегові, який зачитав вітальне звернення Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини. Перед громадою також виступив Гейза Гулачі, депутат обласної ради, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС».

Божого благословення для всієї угорської спільноти та всіх, хто живе на Україні, просив Ласло Микуляк, парох Верхньотисянського регіону та рахівської римо-католицької громади.

На події також був присутній Йожеф Шорі, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» Верхньотисянського регіону.

Свято завершилося започаткуванням ще однієї традиції – флешмоб-пісні. Усі присутні на події разом виконали відомий твір «Кошут Лайош».

Софія ПЕКАРОВИЧ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах