77675
11:50 16.032019

На Закарпатті відзначили 171-у річницю угорської революції

Життя 4424

15 березня угорці Закарпаття відзначали своє національне свято – чергову річницю революції та визвольної боротьби 1848 – 1849 років. З цієї нагоди у Берегові, Мукачеві та Ужгороді представники угорської громади краю провели поминальні зібрання, щоб разом схилити голови на пам’ять перед загиблими.

Спочатку урочистості розпочалися в Берегові, де вже зранку, на центральній площі міста, з концертом виступили вихованці гуртка угорських народних танців. Потому чимало містян зібралося біля пам’ятника революціонеру та поету Шандору Петефі.

Центральним цього року сталo святкування в Мукачеві, де біля Підгорянського пам’ятного обеліска зібралося чимало гостей.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в місті Ужгород зачитав святкове звернення Прем’єр-міністра Угорської Республіки Віктора Орбана:

– Де б ми не були у світі, цього дня наше серце б’ється в унісон. Сьогодні згадуємо молодь, яка своєю вірою та діями показала – Батьківщина передусім. Їхня мужність слугувала прикладом для усіх, змінила мільйони життів. Ми, угорці, зрозуміли, що тільки тоді можемо перемогти, якщо пишаємося рідною мовою, культурою та національними символами.

До присутніх звернулася також Андрея Бочкор, депутат Європарламенту. Вона висловила радість від того, що такого важливого для усієї нації дня має можливість перебувати на місці відомої Підгорянської битви, адже тут група із сотні відданих вояків вступила в запеклий бій одразу з кількатисячним австрійським військом.

«15 березня – день, який об’єднує всіх угорців, наповнює їх гордістю, де б вони не жили. У далекому 1848-му наші предки показали, що угорців зламати неможливо. Їхня самопожертва та готовність допомогти будь-якої хвилини ставить високу планку для усіх нас», – додала Андрея Бочкор.

Голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України Василь Брензович зауважив, що протягом угорської історії відбувалося чимало визначних подій. Проте саме 15 березня стало національним святом, а про події цього дня знає кожен угорець, як й імена своїх героїв:

«У 1848-му лідери революції Сечені, Кошут, Петефі, Деак, Етвеш, Вошварі не у всьому погоджувалися один з одним, але мета у них була спільна – свобода для угорців. Вони вважали, що нація тільки тоді може розвиватися, якщо візьме в руки свою долю.

Майже 30 років тому, після розпаду Радянського Союзу ми думали, що настане час, коли угорці житимуть на Закарпатті вільно, народи Європи спільно розвиватимуться та збережуть християнські цінності. Проте сталося не так. Навпаки, зараз приймають рішення та закони, які хочуть забрати набуті нами права».

Традиційно, на завершення святкування священнослужителі римо-католицької та реформатської церков попросили для всіх Божого благословення, а містяни та гості поклали до обеліску вінки i квіти.

Ужгород теж приєднався до урочистостей. Але святкування провели не на традиційному місці, біля пам’ятника Шандору Петефі, а у внутрішньому дворику Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Така зміна локації відбулася через приїзд Президента України Петра Порошенка, який у той самий час на площі Петефі зустрічався з виборцями.

На захід зібралося чимало високоповажних гостей. Серед них: Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний посол Угорщини в Україні, Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутат Ужгородської районної ради, представники димломатичних установ Угорщини в містах Ужгород та Берегово.

Одразу на початку урочистостей присутнім увімкнули відеозапис з привітанням від Петера Сіярто, Міністра закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини.

Лівія Балог згадала історичні події 15 березня та початок революції: «Хто б міг подумати, що той дощовий, вітряний день, коли на сходах Національного музею Шандор Петефі продекламував національну пісню перед ремісниками та студентами стане початком великої революції? Хто тоді думав, що написання «12 пунктів», скасування цензури та віра один в одного призведе до створення першого незалежного угорського уряду? Однак єдність та незламність духу зробили свою справу – про них пам’ятатиме кожен угорець до кінця своїх днів».

Додамо, що присутній на заході Віктор Мікулін, заступник голови облдержадміністрації, вибачився перед зібранням від імені губернатора Геннадія Москаля, через вимушене «переміщення» урочистостей присвячених 171-річниці угорської революції на інше місце та попросив розуміння.

Після всіх слів та молитов присутні колоною рушили на площу Петефі та поклали вінки до підніжжя памятника одному з найвідоміших революціонерів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах